Reklama:

Přísaha posílá do Superdebaty ČT Jaromíra Soukupa, kterého politolog označil za nedůvěryhodnou osobu

Jaromír Soukup
Jaromír Soukup
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 9. 2024

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty vysílá do volební Superdebaty České televize Jaromíra Soukupa, bývalého majitele Televize Barrandov. Šlachta to oznámil ve své zprávě, kterou zaslal do redakce ŽivotvČesku.cz, a vysvětlil, že důvodem jsou podmínky České televize, které neumožňují účast lidem kandidujícím v krajských a senátních volbách. "Abych upozornil na absurdnost těchto pravidel, rozhodl jsem se nominovat Jaromíra Soukupa, který souhlasil," uvedl Šlachta. Redakce v kontextu zástupce Přísahy oslovila uznávaného politologa z Fakulty sociálních věd UK Josefa Mlejnka, který má k Soukupovi výhrady.

Reklama:

Šlachta, který sám kandiduje do Senátu na Břeclavsku, poznamenal, že se se Soukupem zná z dob, kdy chodil do jeho pořadů. Soukup, který momentálně není členem Přísahy, ale je jejím sympatizantem a Šlachtovým přítelem, bude během debaty hájit program hnutí. Na otázku, zda hodlá do Přísahy vstoupit, Soukup odpověděl, že je to předčasné.

Podle Šlachty jde zatím o jednorázovou záležitost. Výběr Soukupa jako zástupce je reakcí na pravidla, která nedovolují kandidátům účastnit se debaty. Přísaha se díky systému rozřazování dostala do devíti krajských debat České televize, což jí umožnilo vyslat zástupce i do finální Superdebaty, která se bude konat poslední večer před otevřením volebních místností.

Reklama:

"Abych upozornil na absurdnost nastavených pravidel Českou televizí, rozhodl jsem se za Přísahu jmenovat svým zástupcem v debatě pana Jaromíra Soukupa. Jaromíra Soukupa znám dlouhou dobu, jsme přátelé, jsem moc rád, že se rozhodl mne podpořit a do debaty nastoupí místo mne. Moc si toho vážím a děkuji mu," napsal Šlachta ve zprávě, kterou má redakce ŽivotvČesku.cz k dispozici.

Jaromír Soukup, který postupně zmizel z vedení TV Barrandov, se aktuálně věnuje jiným aktivitám. Televizi Barrandov převzal podnikatel Jan Čermák.

Redakci ŽivotvČesku.cz zajímalo, jak se na Soukupovu účast dívá ostřílený politolog. "Člověk, který měl těsné vztahy s Milošem Zemanem a orientoval se politicky na východní azimut a ovládal televizi, kde létaly miliardy, je pro mě velmi nedůvěryhodná osoba," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Josef Mlejnek.

Šlachta zdůraznil, že z hnutí Přísaha nebylo možné poslat jiného zástupce, protože většina z jeho členů nyní kandiduje v různých volbách. "Naše hnutí má zhruba 300 lidí a většina z nich kandiduje. Do krajských voleb posíláme 500 lidí," komentoval situaci Šlachta.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: