Reklama:

Lidé z vytopených domů mají jiné starosti než volby, říká Kalousek o vlivu povodní. Vládu ale pochválil

Povodně 2024
Povodně 2024
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 9. 2024

Hnutí ANO v nadcházejících krajských volbách pravděpodobně zvítězí podle sázkových kanceláří až v deseti krajích a téměř jistě to bude v osmi ze 13 krajů, v nichž se volby konají. V předchozích volbách v roce 2020 ANO zvítězilo v deseti krajích. První kolo senátních voleb by letos mohli rovnou vyhrát Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve Vsetíně, Pavel Fischer (nestraník za TOP 09) v Praze 12 nebo Jiří Drahoš (nestraník za STAN) v Praze 4, vyplynulo z vyjádření sázkových kanceláří. Volební účast odhadují kvůli nedávným záplavám menší než v minulých letech. Podle nich bude zřejmě pod 37 procenty. Pro ŽivotvČesku.cz »neodložení« voleb okomentoval politický klasik Miroslav Kalousek. Z jeho slov vyplynulo, že »nešlo o jednoduché rozhodnutí«.

Reklama:

"Změnou zákona v legislativní nouzi, kdyby se k tomu přikročilo v pondělí, tak se teoreticky dá stihnout jejich odklad, což samozřejmě není vůbec jednoduché rozhodnutí. Mně to na první pohled přišlo v současné situaci rozumnější. Je tam hodně pro a proti a předpokládám, že to vláda velmi pečlivě zvážila, a respektuji, jak to je. Je však zřejmé, že v některých obcích to problém bude," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Miroslav Kalousek.

Redakci zajímalo, zda současná situace v kontextu povodní může volby nějak ovlivnit. "Je jasné, že ve vyplavených obcích to nemůže volby neovlivnit. Zkrátka lidi, kteří mají vytopené domy, mají jiné starosti než jít k volbám. Obecně si myslím, že celostátně to výrazný dopad mít ale nebude," doplnil pro ŽivotvČesku.cz bývalý šéf státní kasy, který zároveň odpověděl na dotaz, zda vláda podle něj v rámci tragické události reagovala dostatečně.

Reklama:

"Byl jsem člen vlády v době povodní, sám jsem byl vytopen, takže myslím, že mám právo objektivně říct, že se vládě nedá nic vytknout. Zareagovala včas, pečlivě, neumím si představit, že by to někdo mohl zvládnout lépe," dodal pro ŽivotvČesku.cz Kalousek.

Pokud jde o odhad, jak volby dopadnou, výhru má ANO skoro jistou v osmi krajích: Karlovarský, Vysočina, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Ústecký a Zlínský. "Těsnější výsledek, ale stále výhru, by mělo ANO dosáhnout i v Královéhradeckém kraji. Velmi těsné souboje očekáváme v Jihočeském kraji a Středočeském kraji. Ve dvou krajích by hnutí ANO mělo obsadit druhou pozici, a to v Libereckém kraji, kde kraluje dlouhodobě hnutí STAN s Martinem Půtou, a v Jihomoravském kraji, kde by mělo vyhrát Spolu v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL)," řekl bookmaker Tipsportu Pavol Boško.

Také podle Fortuny by v Libereckém kraji měli s ohledem na kurz 1,25:1 zvítězit Starostové pro Liberecký kraj. Na jižní Moravě v kurzu 1,35:1 koalice Spolu a v jižních Čechách v kurzu 1,5:1 ODS. Nejvyrovnanější bude podle sázkové kanceláře souboj ve středních Čechách, kde má ANO kurz 1,7:1 a koalice Spolu kurz 2,4:1. V Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji je na vítězství ANO kurz 1,01:1. Velké šance s kurzy do 1,2:1 má hnutí i na Vysočině a v Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském nebo Zlínském kraji.

"Před čtyřmi roky ANO sice v krajích vítězilo, obsadit pozici hejtmana se mu ale podařilo jen ve třech případech, přičemž třeba v Ostravě z toho nakonec byla celkem slušná ostuda. Uzavírat koalice bylo pro hnutí složité, tím spíš v době, kdy se vláda Andreje Babiše (ANO) tak trochu plácala v covidových lockdownech. Tentokrát jsou karty rozdané podobně a přece jinak. Dá se předpokládat, že ANO bude v jednotlivých regionech co do zisku mandátů silnější a s ohledem na rozštěpenou politickou scénu bude i nabídka potenciálních partnerů širší," uvedl expert Fortuny Roman Kovařík.

Vyrovnané klání do Senátu v prvním kole bude podle Tipsportu v Praze 2, kde obhajuje mandát Marek Hilšer (Marek Hilšer do Senátu a Piráti) proti archeologovi Miroslavovi Bártovi (nestraník za STAN). Kurzovým favoritem je Bárta, definitivně by ale mělo rozhodnout druhé kolo voleb. V Benešově by měl vyhrát současný senátor Zdeněk Hraba (původně za STAN), v druhém kole ale asi povede vyrovnaný souboj s bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

Vzhledem k povodním sázkové kanceláře očekávají nižší účast ve volbách než v minulých letech. Podle Boška nejméně lidí chodí k volbám tradičně v Ústeckém kraji, vzhledem k současné situaci by to ale letos mohlo být v Moravskoslezském kraji. Fortuna má v současnosti kurz 1,54:1 na to, že účast nepřekročí hranici 37,05 procent. Velká většina vkladů směřuje na to, že účast bude nižší.

Volby do krajských zastupitelstev se budou konat v pátek a sobotu, stejně jako první kolo senátních voleb. Druhé kolo voleb do Senátu se uskuteční o týden později.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: