Reklama:

95 dnů zbývá do Vánoc. Ekonom Pikora nastínil, že letos se stoly v českých domácnostech budou prohýbat pod nánosem dobrot

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 9. 2024

Ekonomické zpravodajství: Letošní Vánoce by pro české domácnosti mohly být přece jen o něco bohatší než loňské. Podle renomovaného ekonoma Vladimíra Pikory, jak situaci pro ŽivotvČesku.cz zhodnotil, totiž makroekonomické indikátory ukazují na pozitivní vývoj, který by mohl ovlivnit spotřební chování Čechů během svátků.

Reklama:

"Základní makroekonomické ukazatele se zlepšily. Letos máme výrazně nižší inflaci než před rokem. Momentálně se inflace pohybuje kolem dvou procent. A předpokládám, že to tak zůstane i do konce roku," uvedl Pikora pro ŽivotvČesku.cz. Pokles inflace je v kontrastu s loňským rokem, kdy ceny rostly mnohem rychleji, což omezovalo kupní sílu domácností.

Letos lze navíc podle Pikory sledovat i reálný růst mezd. "V porovnání s minulostí, kdy reálné mzdy dlouhodobě nerostly, máme letos skutečný růst. To znamená, že si za svou práci koupíme o trochu více než v předchozích letech," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz zkušený ekonom. I když nejde o dramatický nárůst, situace je lepší než v minulosti, což by mělo pozitivně ovlivnit spotřebitelské výdaje během vánočního období.

Reklama:

Pikora také zmínil, že celkový stav ekonomiky je sice lepší, než se očekávalo, ale stále zůstává za původními předpoklady. "Očekávalo se, že se ekonomice bude dařit výrazně lépe. To se však odsouvá na další rok. Letošní Vánoce tedy budou lepší než před rokem, což dokazuje i zvýšený zájem lidí o nákupy," dodal pro ŽivotvČesku.cz.

Z pohledu ekonomických podmínek se tak zdá, že letošní svátky budou pro mnoho Čechů klidnější a příznivější. I když růst není tak výrazný, jak se původně očekávalo, klíčové je, že spotřebitelé budou mít více prostředků na vánoční výdaje než loni.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: