Reklama:

Juchelka: Soukup byl v Superdebatě zbytečně. Schillerová: Choval se ale slušně

Jaromír Soukup
Jaromír Soukup
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 9. 2024

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty vyslalo ve čtvrtek do volební Superdebaty České televize Jaromíra Soukupa, bývalého majitele TV Barrandov. Šlachta svůj záměr krátce předtím oznámil ve své zprávě, kterou zaslal do redakce ŽivotvČesku.cz, a vysvětlil, že důvodem jsou podmínky České televize, které neumožňují účast lidem kandidujícím v krajských a senátních volbách. Redakce oslovila člena Výboru pro sociální politiku Aleše Juchelku (ANO) s žádostí o zhodnocení výkonu podnikatele, který je Šlachtovým přítelem. Zároveň prostor v kontextu toho dostala i exšéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO), která se debaty účastnila.

Reklama:

Hlavním bodem debaty byly letošní ničivé povodně v Česku. Hosté diskutovali o způsobených škodách, protipovodňových opatřeních a možnostech pomoci lidem v postižených oblastech.

Podle Jaromíra Soukupa, který v Superdebatě ČT působil jako nestraník za hnutí Přísaha, nelze zcela předejít rozsáhlým přírodním katastrofám, ale je možné na ně efektivně reagovat. Odpovědnost za preventivní opatření podle něj nesou politici.

Reklama:

Podnikatel zároveň ocenil, že krizové řízení státu, jak na úrovni krajů, tak centrální vlády, proběhlo dobře. Důraz kladl na to, jak politici nyní zareagují v rámci legislativních změn a při obnově škod. Také vyzdvihl skvělou práci integrovaných záchranných složek.

Šlachta, který sám kandiduje do Senátu na Břeclavsku, poznamenal, že se se Soukupem zná z dob, kdy chodil do jeho pořadů. Soukup, který momentálně není členem Přísahy, ale je jejím sympatizantem a Šlachtovým přítelem, měl během debaty hájit program hnutí. Na otázku, zda hodlá do Přísahy vstoupit, Soukup odpověděl, že je to předčasné.

Šlachta zdůraznil, že z hnutí Přísaha nebylo možné poslat jiného zástupce, protože většina z jeho členů nyní kandiduje v různých volbách. "Naše hnutí má zhruba 300 lidí a většina z nich kandiduje. Do krajských voleb posíláme 500 lidí," komentoval situaci Šlachta.

Hodnocení Soukupa

"Hodnotil bych vystoupení pana Soukupa tak, že nemělo žádnou relevantní výpověď, protože politicky nemůže za Přísahu nic ovlivnit, slíbit ani doporučit. Takže tam byl vlastně úplně zbytečně. Tak jako exhibuje v Clash of the Stars, tak exhiboval de facto i v Superdebatě," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Aleš Juchelka.

"Choval se slušně, korektně, ale mým pohledem patřil k méně výrazným," doplnila pro ŽivotvČesku.cz Alena Schillerová, která v debatě apelovala na ministra vnitra Rakušana, aby zařídil zvýšení platů hasičům či policistům.

Jaromír Soukup, který postupně zmizel z vedení TV Barrandov, se aktuálně věnuje jiným aktivitám. Televizi Barrandov převzal podnikatel Jan Čermák.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: