Reklama:

Češi šturmují na volby. Poslední bitva vzplála. Realita je ale mnohem šedivější

Volby 2024
Volby 2024
Foto: Profimedia
Se svolením Jiřího Ovčáčka
Jiří Ovčáček | Redaktor a komentátor
[email protected]
Publikováno: 20. 9. 2024

Komentář: Volby jsou bezesporu svátkem demokracie a vážnost rozhodování neradno snižovat. V českých luzích a hájích ale máme vždy připravenu specialitu. Každé volby považujeme za konec světa, a pokud v nich nezvítězí síly dobra, což je ovšem dosti plovoucí nálepka, čeká nás drsný konec, absolutní propad, zmar a temnota nejtemnější. Někdy je dobré vrátit se zpátky na zem a uvědomit si, že se rozhodování týká třinácti krajů a třetiny Senátu, tedy věcí velmi praktických, a proto si žádajících racionální přístup, jak se domnívá i ŽivotvČesku.cz v redakčním komentáři.

Reklama:

Nebohý řadový občan může mít někdy pocit, že s vyhlášením výsledků voleb neshoří jenom volební urny, ale plameny hrůzy zachvátí postupně celou milovanou vlast. Nasaďme si nejprve brýle vládní a zříme uvadající zemi, posetou otrokářskými pekárnami a chemičkami, kterou prostřednictvím na slovo poslušných hejtmanů diriguje Zloduch z Průhonic. Za jeho trůnem se potutelně chichotá rohatý Putin Hrozný. Představa, která v příznivcích vládní pětikoalice vyvolává mdloby a tísnivé úpění.

Nasadíme-li si brýle opoziční, můžeme sledovat rozvrácenou zemi, kde se z vydrancovaných měst plouží na šedivý a zhroucený venkov ožebračení a hladoví obyvatelé, aby o kus dál si bohatci užívali za zdmi svých rozlehlých a ostře střežených paláců. Válka klepe na dveře a zfanatizovaní příznivci vlády lynčují každého, kdo se odmítá radovat ve ztemnělé skutečnosti úpadku a světa bez jakékoliv budoucnosti.

Reklama:

Zdá se vám to všechno přepjaté a přehnané? Ono stačí zabrousit do světa sociálních sítí a právě takový obrázek zde politici často vytvářejí. A právě poukaz na absolutní absurditu vyhraněného souboje by nás měl vést k návratu k racionalitě. Třeba krajské volby. Regiony, to je každodenní starost o zdravotnictví, školství, dopravu, kulturu, životní prostředí. Není moc času na ideová stanoviska, hejtman se prostě musí starat a makat. A tak by rozhodování mělo být založeno na přemýšlení, který z kandidátů má program, je pracovitý, šikovný, rozhodný, nehysterický, poctivý. Nebo jestli se třeba umí trochu usmát.

Senát je stejná písnička. Emocionální vlny mohou být efektní, ideová hesla ryčná a znějící, ale i v horní parlamentní komoře je potřeba makat. A mít zde vyprofilované osobnosti, které jsou vyzrálé a mají jasný názor, který se budou snažit prosadit. Nu, sečteno a podtrženo, i v těchhle volbách bychom měli nejprve počítat do desíti, vypustit z hlavy všechny výkřiky a šílená varování, s rozmyslem pak přistoupit k volební urně. Protože jen tak budeme co nejméně zklamáni. Křiklouni jsou totiž fantastičtí před volbami, ale po nich většinou už neudělají pro druhé lautr nic. Tedy, šťastnou ruku!

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: