Reklama:

Začátek podzimu bude slunečný, deštníky vytáhneme v úterý

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 9. 2024

V neděli 22. září 2024 začne astronomický podzim, přesně ve 14:43 hodin, kdy Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. "S příchodem podzimu se obvykle pojí ochlazení, zkracování bílého dne a častější výskyt mlh. Podle aktuálních výhledů se však zdá, že nás čekají teplotně nadprůměrné měsíce, i když srážkově budou v průměru," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

Nedělní počasí bude ještě ve znamení slunečného babího léta. "Můžeme se těšit na jasnou oblohu a příjemné teploty v rozmezí 20 až 24 °C, tedy těsně pod letní hranicí. Délka slunečního svitu bude dosahovat až 11 hodin, což umožní užít si poslední teplé dny před nástupem chladnějšího období. Přestože je UV index na středních hodnotách, doporučuje se používat opalovací krémy, zejména v době mezi 11. a 15. hodinou," doplnila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová

V pondělí bude pokračovat jasné až polojasné počasí, ale odpoledne se začne oblačnost postupně zvyšovat, zejména na západě Čech, kde může místy pršet. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 11 až 7 °C, denní mezi 19 až 24 °C.

Reklama:

V úterý už bude obloha zatažená a postupně se přidají přeháňky či déšť, místy mohou přijít i bouřky. Ranní teploty klesnou na 13 až 9 °C, zatímco denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 16 až 20 °C. Ve středu zpočátku polojasno, ale od západu přibývání oblačnosti s dalším deštěm. Čtvrtek a pátek se ponesou v podobném duchu – zataženo, srážky a postupně klesající teploty, které v pátek mohou dosáhnout pouze 13 až 17 °C.

"S blížícím se podzimem tedy můžeme očekávat postupné ochlazování a návrat deštivějšího počasí, což je neklamným znakem končícího babího léta a příchodu opravdového podzimu. Deštníky a teplejší oblečení tak přijdou brzy vhod," dodala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: