Reklama:

Havlíček v rozhovoru natřel Fialu, striktně odmítl, že by ANO plánovalo vládnout se Spolu

Karel Havlíček
Karel Havlíček
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 9. 2024

Rozhovor: Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci) podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše zahájila cestu ke spolupráci s hnutím ANO. Tento vývoj nastal v kontextu jeho neočekávaného »odvolání z funkce« vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj premiérem Petrem Fialou. Bartošova reakce během následné tiskové konference Pirátů odhalila hluboké neshody uvnitř vládní koalice a vyvolala řadu otázek o budoucnosti vlády. V reakci na tuto situaci Karel Havlíček, člen stínové vlády hnutí ANO, v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz ostře kritizoval nejen postup premiéra, ale také se vyjádřil k širšímu kontextu politické scény.

Reklama:

Pane Havlíčku, jak hodnotíte tiskovou konferenci Pirátů, na které Jakub Michálek obvinil koalici Spolu z »klientelismu a kmotrovství«?

Musím říct, že tentokrát s Piráty souhlasím. V podstatě přiznali, že byli tři roky ve vládě s lidmi, které sami označují za kmotry.

Reklama:

Slyšeli jsme také »obvinění«, že s chystaným koncem Pirátů ve vládě koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovců) započala cestu ke složení vlády s dosud opozičním hnutím ANO.

Myslím, že se Piráti už úplně pomátli, což se v takto vyhrocených situacích stává. Pro nás není většího soupeře, než jsou členové koalice, a my je nechceme jenom porazit, ale chceme, aby všichni ukončili vládní angažmá a skončila tato zoufalá parta. Nevím, jak na tohle přišli. Jestli tvrdí, že se v nějakém kraji domlouvá koalice, tak to je stejné, jako kdyby přišli s tím, že se paktujeme s Piráty, protože jsme s nimi v Plzeňském kraji udělali koalici. Popravdě řečeno –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nic jiného nezbylo, ale to je komunální záležitost, která nemá nic společného s celostátní politikou.

Co jste si odnesl z tiskové konference Pirátů?

Zásadní bylo slyšet od členů vlády přiznání, že jsou součástí klientelistických struktur, které jsou řízeny kmotry. Jsem rád, že toto zaznělo veřejně, protože to jen potvrzuje, co si mnozí z nás už dlouho myslí. Ostatní části tiskové konference mě nijak zvlášť nezaujaly.

Jak vnímáte, že se Piráti dozvěděli o »svém konci« ve vládě v tak krátkém čase? Co to vypovídá o premiérovi?

Je to ukázka premiérovy obrovské nezkušenosti. Odvolání Bartoše bylo správné –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ už dávno měl odejít, zvláště po selhání s digitalizací stavebního řízení. Ale způsob, jakým to Fiala provedl, je na úrovni hospodských praktik. Bartoš, i přes svou neschopnost, si zasloužil být informován důstojněji, zvláště pokud se s ním premiér setkal jen pár hodin předtím.

Jde o ponížení Bartoše?

Ano, je to způsob hodný, jak jsem řekl, hospody páté cenové skupiny.

Vnímáte událost s Bartošem jako rozklad vlády Petra Fialy?

Je to prakticky konec Fialovy vlády. To, že se ještě bude pár měsíců snažit přežít v nějaké agonii, to je asi pravda, ale je to rozklad pětikoalice v přímém přenosu. A je potřeba si přiznat, že ten projekt, jak si ho naplánovali, nevyšel.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: