Reklama:

Babiš na vládní krizi reagoval jediným snímkem. Lidé na sociálních sítích se tím královsky baví

Monika Babišová a Andrej Babiš
Monika Babišová a Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 9. 2024

Komentář: Uprostřed probíhající vládní krize, kterou vyvolalo rozhodnutí premiéra Petra Fialy odvolat vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, se Andrej Babiš rozhodl reagovat způsobem, který okamžitě upoutal pozornost, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO sdílel na svých sociálních sítích fotografii, která nepotřebovala totiž žádný komentář – fialový mimoň sedící před televizí s miskou popcornu.

Reklama:

Snímek prezentovaný Babišem na jeho profilech na sociálních platformách mluví sám za sebe a je jasným vzkazem: »Babiš sleduje vládní krizi s pobavením a jakousi ironickou distancí«.

Zvolený fialový mimoň symbolizuje narážku na Petra Fialu, současného premiéra, a situaci, ve které se nachází vládní koalice, zatímco popcorn představuje Babišův pohled na celou politickou scénu jako na drama, které se mu pohodlně sleduje zpovzdálí.

Reklama:

Vládní krize po Bartošově odvolání

Krize začala po rozhodnutí Petra Fialy navrhnout odvolání Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra. Fiala obvinil Bartoše z nezvládnutí klíčového úkolu, konkrétně digitalizace stavebního řízení, což podle něj zásadně ohrozilo efektivitu vlády.

Bartoš se však brání tím, že o jeho odvolání nebyla na schůzce s premiérem žádná řeč, a označil jeho následný krok, kdy ho »vyhodil po telefonu«, za »podraz« ze strany Fialy.

Premiér se nicméně snaží situaci uklidnit tvrzením, že odvolání Bartoše není útokem na celou Pirátskou stranu a že spolupráce s dalšími pirátskými ministry bude pokračovat, uvedl to v úterý odpoledne na mimořádné tiskové konferenci po jednání ve formátu K5 - schůzce předsedů koaličních stran.

Navzdory tomu jsou Piráti situací hluboce rozladění a zvažují, jaký bude jejich další krok - pravděpodobně však skončí ve vládě.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: