Reklama:

Zimní překvapení v dalším týdnu: Přízemní mrazíky už o sobě dají vědět

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 9. 2024

Od neděle do úterý nás čekají výrazně chladná rána, kdy teploty mohou klesat až na 2 °C, v některých údolích a dolinách dokonce až na 0 °C. "Pokud bude obloha v noci jasná, hrozí navíc přízemní mrazíky, což může znamenat pokles teploty pod bod mrazu ve výšce pouhých 5 cm nad zemí. Tyto podmínky mohou být nebezpečné zejména pro zeleninu, která je citlivá na nízké teploty," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

Přízemní mrazíky vznikají za specifických podmínek – obvykle při nočním vyjasnění a klidném větru, když je atmosféra pod vlivem tlakové výše a dochází k pronikání chladného vzduchu ze severu nebo severovýchodu. Nejčastěji se tyto mrazíky objevují na travních plochách, které v noci vyzařují teplo, čímž se rychle ochlazují, doplnila dále pro ŽivotvČeskucz expertka přes počasí.

Od středy by se však situace měla zlepšit. S nárůstem oblačnosti se ranní teploty zvýší a budou se pohybovat mezi 11 až 6 °C, čímž riziko přízemních mrazíků klesne.

Reklama:

Pokud máte na zahradě zeleninu nebo jiné choulostivé rostliny, doporučuje se je na noc přikrýt nebo jinak ochránit, aby nedošlo k poškození mrazem.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: