Reklama:

Fiala na tiskovce zuřil kvůli Bartošovi a řekl, že se zrcadel nebojí. Politolog se mu nediví

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 9. 2024

Komentář: Premiér Petr Fiala, jinak známý pro svůj klidný a vyvážený projev, se během sobotní tiskové konference rozhodl dát najevo, že má také ostřejší stránku. Když se ho novinář zeptal, proč Ivanu Bartošovi neřekl osobně, že ho ve vládě již nechce, Fiala neváhal a pustil se do vysvětlování, jak situaci řešil. Pro ŽivotvČesku.cz situaci okomentoval politolog Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Josef Mlejnek.

Reklama:

"I kdybych to s Ivanem Bartošem udělal jakkoliv, tak bude kritika. Jak by nemohla nebýt. Že bych se teda nemohl podívat do zrcadla? Tak to ne," hřímal premiér.

Zrcadla se nebojí, ale Piráti mu zjevně lezou krkem. "Ti, kdo měli poté tiskovku, kde lhali, říkali nepravdy a ještě u toho moralizovali, ti se do zrcadla podívat nemohou," pokračoval Fiala na adresu Pirátů.

Reklama:

Na co Fiala narážel? Piráti obvinili ODS z toho, že si premiér nechal od svých ministrů diktovat odvolání Bartoše. Piráti šli tak daleko, že ODS označili za kmotrovskou stranu. To už ale bylo na premiéra příliš. "Strávil jsem hodinu s Ivanem Bartošem, kde jsem mu postopáté vysvětloval, jak jsem nespokojený s digitalizací stavebního řízení," hájil se Fiala s tím, že požadoval řešení. "Ivan Bartoš nemohl odejít s pocitem, že je vše v pořádku. A pokud odešel, tak to jen dokazuje, jak málo si připouští realitu a nevnímá ji."

A jak je to s tím telefonem? "Bartoš odešel. Já jsem si promyslel situaci. A co? Budu čekat další den, další týden, dalších čtrnáct dní, na co budu čekat?" tázal se premiér v kontextu vysvětlování události.

"Měl jsem schůzku s Ivanem Bartošem ve čtyři hodiny (odpoledne)... společně s dalšími předsedy koaličních stran. Věděl jsem, že se s ním setkám tváří v tvář. Ale zavolal jsem mu své rozhodnutí, abychom se na schůzce ve čtyři hodiny mohli bavit o následcích," doplnil premiér.

Podle Fialy je na tom vše v pořádku. Bartoše prý chtěl odvolat srozumitelně. "Nevím, co by pomohlo, kdybych si Ivana Bartoše pozval znovu o tři hodiny dříve, než jsem se s ním setkal ve čtyři hodiny," dodal tázavě s tím, že jednal čestně, korektně a přímo.

Jakub Michálek, šéf pirátského klubu, si zřejmě myslel, že telefon od premiéra zvedat nemusí. "Chtěl jsem s ním mluvit před koaličním jednáním. A taky s kým mám mluvit? Předsednictvo Pirátů v demisi," stěžoval si Fiala a dodal: "Jakub Michálek mi nezvedl telefon." A tak se Fiala musel spokojit s tím, že na něj Michálek místo toho »vybalil lži na tiskovce«.

Voliči se prý podle Fialy mírně obávají z rozklížení vlády, ale na druhou stranu mají radost, že se hýbou věci kupředu a že tam, kde něco nefunguje, bouchne do stolu, a věci se posunou vpřed. Podle něj bude vláda bez Bartoše akceschopnější a srozumitelnější. A to je pro premiéra to hlavní.

Podle politologa Josefa Mlejnka bylo Fialovo rozhodnutí naprosto pochopitelné: "Fialovi se nedivím, protože jeho důvody, proč odvolal Ivana Bartoše z vlády, jsou naprosto přesvědčivé."

Mlejnek dodal, že digitalizace stavebního řízení byla obrovským průšvihem a Bartoš za něj nese jednoznačnou zodpovědnost. "Drsné vypoklonkování Ivana Bartoše z vlády je důkazem, že Fiala pochopil, že musí jednat rázně, pokud chce příští rok ve volbách uspět."

Ať už se vám Fialův postup líbí, nebo ne, jedno je jasné: »Premiér se zrcadel nebojí, ale lži ho rozčilují na maximum«.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: