Reklama:

Kalousek vystoupil z TOP 09, tím řekl Pekarové sbohem. Nevyloučil ale politický návrat

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 10. 2024

Miroslav Kalousek, spoluzakladatel a někdejší předseda TOP 09, oznámil své vystoupení ze strany. Jde o zásadní krok, který zdůvodnil rozdílnými názory, které má vůči současnému vedení strany. Kalousek se pro ŽivotvČesku.cz vyjádřil ohledně varianty, že by se do politiky vrátil, a to v kontextu založení nové strany.

Reklama:

Politický klasik v roce 2021 opustil po více než dvaceti letech Poslaneckou sněmovnu, aby dal prostor nově vznikající koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Přestože se stáhl z aktivní politiky, jako bývalý ministr financí často kritizuje vládu za její ekonomickou politiku.

"Rozhodnutí ve mně zrálo dlouho. Na témata, která jsou pro mě velmi zásadní, má TOP 09 dlouhodobě jiné názory než já a jinak je komunikuje než já, já je jinak komunikuji než oni. A přijde mi fér, abych nebyl s jejich názory spojován a oni nebyli spojováni s mými," vysvětlil politický klasik Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz, co stojí za jeho rozhodnutím opustit stranu.

Reklama:

Dále upřesnil, proč se rozhodl nyní. "Rozhodnutí bylo ve mně uzrálé, ale čekal jsem, až skončí volby, abych tímto krokem před volbami nikoho nepoškodil," doplnil pro ŽivotvČesku.cz brilantní rétor.

Redakci zajímalo, zda Miroslav Kalousek definitivně končí v politice, nebo naopak jde o jeho »nový start«. "Velmi o tom přemýšlím a nyní o tom nebudu spekulovat," dodal pro ŽivotvČesku.cz.

S koncem loňského roku se TOP 09 rozhodla nenominovat Miroslava Kalouska na kandidátní listinu koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro nadcházející volby do Evropského parlamentu, přestože se o nominaci ucházel s podporou regionálních organizací. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová tehdy zdůraznila, že by Kalousek měl svou energii věnovat především domácí politice. Kalousek však možnost kandidatury do Senátu, což mu Pekarová nabídla, jednoznačně vyloučil.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: