Reklama:

Fiala dostal od Kalouska otázku, která je jako kopanec do rozkroku a Bartošovi zachraňuje čest

Petr Fiala a Miroslav Kalousek
Petr Fiala a Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 10. 2024

Komentář: Není den bez slunce a není rok bez rozpočtového dramatu. Ministr financí Zbyněk Stanjura totiž možná věří tomu, že státní finance jsou něco jako kasinová hra, kde každá ztracená miliarda je jen další šance na výhru. Na jeho rozporuplné počínání upozornil politický klasik Miroslav Kalousek, který chytře využil situace a před premiéra Petra Fialu postavil převelice zajímavý dotaz, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Kalousek, který má na politické hře vyhrazenou VIP lóži, se rozhodl v komentáři na platformě X udělat to, co umí nejlépe: »trefit se dotazem přesně tam, kde to nejvíc bolí«.

Pro pochopení je potřeba zmínit událost z posledních dní –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ministr Ivan Bartoš podle premiéra selhal s digitalizací stavebního řízení, což je podle něj i logický důvod, že ho z vlády odvolal. Fiala to opakoval v posledních dnech tolikrát, že v ČR nemůže být občana, který by to nezaznamenal.

Reklama:

Střih. Bývalý šéf resortu financí a komentátor Kalousek selhání Bartoše označil s nadsázkou řečeno za drobný »technický šum«, a to z důvodu, že ukázal na mnohem větší průšvih, kterého si premiér, zdá se, vůbec nevšímá. V kontextu odvolání Bartoše totiž ukázal na »ještě většího lajdáka«, kterým je podle něj ministr financí Zbyněk Stanjura –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zejména pokud dojde řeč na návrh státního rozpočtu na příští rok.

Politický bard Kalousek kritizuje Stanjuru opakovaně, ovšem svůj hlas zesílil ve čtvrtek, když Národní rozpočtová rada (NRR) vyjádřila pochybnosti o některých položkách v návrhu státního rozpočtu. Vláda je podle ní příliš optimistická v očekávání výnosů z emisních povolenek nebo příjmů z dividend od firem s majetkovou účastí státu. Rada upozornila i na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu. 

Někdejší politický fenomén a komentátor tak ve svém příspěvku na platformě X upozornil premiéra Fialu, že »odvolání Bartoše by možná neměla být jednorázová akcička«.

"Pracoval jsem 32 let pro stát. Smím snad proto říct: Ivan Bartoš možná selhal při digitalizaci DSŘ. Ale je to “muška jenom zlatá” proti tomu, jak selhal Zbyněk Stanjura při návrhu rozpočtu. Stanovisko rozpočtové rady je mi svědectvím. Bude Petr Fiala stejně zásadový?" tázal se Kalousek a na veřejnou odpověď od předsedy vlády čekal marně.

Rada ve svém sdělení uvedla, že vláda očekává příjmy z emisních povolenek, které jsou ale nadhodnocené asi o deset miliard korun, a ani příjmy z odvodů státem vlastněných organizací nevypadají zrovna růžově.

Ministerstvo financí původně navrhlo rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Při projednávání ve vládě se plánovaný deficit zvýšil o miliardu korun na vysoké školy a deset miliard korun na odstranění škod po povodních. NRR kritizovala mimo jiné také to, že těchto deset miliard korun není v návrhu rozpočtu účelově vázáno. "Nepřiřazením účelovosti hrozí použití těchto prostředků pro krytí jiných, s povodněmi nesouvisejících výdajů a ohrožení plnění limitu strukturálního salda," uvedla rada.

Závěrem lze tedy konstatovat, že zatímco Kalousek postavil Fialu před složitou otázku, ve které lze spatřit kritiku za nedostatek zásadovosti a rozpočtové odpovědnosti, zároveň tím Bartošovi tak nějak zachránil digitální čest, my ostatní nejpravděpodobněji můžeme brzy očekávat »vyprávěný příběh o tom, jak to vlastně ten Zbyněk skvěle sestavil, určitě neprojídáme budoucnost a především budeme úspěšným státem«.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: