Reklama:

Meteoroložka prozradila, kam za sluncem, když podzim vládne

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 10. 2024

Letošní podzim u nás přinesl sychravé počasí rychleji, než jsme čekali. Poslední dny přinášely spíše oblačnost, deště a podprůměrné teploty, což vyvolalo otázku: »Kam za sluncem a teplem, když podzim doma tak rychle převzal otěže?«. "Pokud hledáte únik před šedou oblohou, tady jsou některé destinace, které vám mohou nabídnout sluneční paprsky i v podzimních měsících," uvedla pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Reklama:

Oblast Jadranu: Bouřky a déšť ovládají podzimní scenérii

Bohužel, tradičně oblíbené destinace jako Itálie a oblast Jadranu momentálně neoplývají přílišným slunečním svitem. Naopak, v některých částech Slovinska, Chorvatska a Černé Hory panují extrémní srážky, které budou pokračovat až do víkendu. "Místy může spadnout až 250 litrů vody na metr čtvereční, což znamená, že teploty zůstanou pod 20 °C a slunce bude vzácné. I když je jindy tato oblast ideální pro podzimní útěk za sluncem, aktuálně to nevypadá jako nejlepší volba pro ty, kteří chtějí utéct před deštěm," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Reklama:

Jih Evropy: Proměnlivé počasí a nepravidelné slunečné dny

Počasí na jihu Evropy zůstává proměnlivé. Zatímco některé dny přinášejí jasnou oblohu a letní teploty kolem 25 °C, jiné jsou naopak propršené s teplotami jen kolem 18 °C. Slunečné dny střídají bouřky a přechodné srážky, jelikož jih Evropy je ovlivňován častými tlakovými nížemi. Pokud tedy plánujete cestu například do jižního Španělska nebo na řecké ostrovy, buďte připraveni na to, že počasí může být trochu nevyzpytatelné.

Teplota moří: Stále lákavá pro koupání

I když jsou dny proměnlivé, teplota moře na jihu Evropy zůstává velmi příznivá. U Španělska a Baleárských ostrovů dosahuje voda příjemných 24 °C, což je ideální pro podzimní koupání. Jaderské moře, ačkoliv pod vlivem bouřkového počasí, stále nabízí teploty vody mezi 20 až 23 °C. "Jónské a Egejské moře pak slibuje až 25 °C, což znamená, že pro milovníky koupání jsou tyto destinace stále atraktivní. Pokud tedy nehledáte jen slunce, ale i možnost si užít teplé moře, tyto oblasti vás rozhodně nezklamou," doplnila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Kam tedy vyrazit?

Pokud hledáte zaručené slunečné dny, jižní Evropa momentálně není sázka na jistotu, ale teplé moře a občasné slunečné dny vám mohou přesto nabídnout relaxaci od podzimního počasí ve střední Evropě.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: