Reklama:

Počasí jako na houpačce: Týden začne teplem, končit bude deštěm a vichrem

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 10. 2024

Po chladnějším a sychravém prvním říjnovém týdnu přinese nadcházející pracovní týden o poznání vyšší teploty. "Hned od pondělí k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu, což bude patrné na nárůstu teplot. Tento příliv tepla bude ovlivněn tlakovou níží, která se nachází nad Britskými ostrovy. Ovšem slunečné dny naruší ve středu vlnící se studená fronta, která přinese srážky a postupné ochlazení," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

Pondělí: Začátek týdne ve znamení tepla

Pondělí přinese teplé jihozápadní proudění a oproti víkendovým teplotám uvidíme výrazné oteplení. Ráno však počítejte s četnými mlhami a nízkou oblačností, především na východě, kde se mlha může držet až do dopoledne. Jinak bude polojasno až skoro jasno, v západních Čechách se místy objeví oblačnost a ojedinělé přeháňky, které však budou zanedbatelné. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C, na místech s delšími mlhami kolem 13 °C.

Reklama:

Úterý: Další teplý den, ale s nárazy větru

V úterý nás čeká polojasno až oblačno, ráno opět místy mlhy nebo nízká oblačnost. Odpoledne začne přibývat oblačnosti, zejména na západě. Ranní teploty budou mezi 9 až 5 °C, ale denní maxima vyšplhají na příjemných 16 až 20 °C. Na východě území očekáváme čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy kolem 55 km/h.

Středa: Nástup studené fronty a srážky

Ve středu začne počasí ovlivňovat studená fronta. Po celý den bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Během odpoledne však začne od západu ubývat oblačnosti. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C, denní teploty zůstanou příjemné, mezi 16 až 20 °C.

Čtvrtek: Vichřice se severozápadními nárazy a deštivé počasí

Ve čtvrtek se k nám dostane okrajově vír z tlakové níže, která vznikla z hurikánu Kirk. Tento systém ovlivní severozápad Česka, kde mohou nárazy větru dosahovat až 55 km/h. "Očekávejte deštivé počasí, zejména na východě. Ranní teploty budou mezi 12 až 8 °C, odpolední maxima se udrží mezi 16 až 20 °C," zdůraznila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka.

Pátek až neděle: Chladnější závěr týdne

Pátek přinese polojasno až oblačno, ráno místy mlhy a nízkou oblačnost. Teploty ráno kolem 11 až 7 °C, odpoledne 14 až 18 °C. O víkendu se teploty ještě více sníží. V sobotu očekáváme polojasno až oblačno s přeháňkami a ranními teplotami 9 až 5 °C, denní maxima budou mezi 12 až 16 °C. Neděle bude podobná, s teplotami ráno kolem 8 až 4 °C a odpoledne mezi 11 až 15 °C.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: