Reklama:

Drábová rozvířila debatu jednou větou a vtipným obrázkem: Máme se parádně, ale lidé to nevidí

Dana Drábová
Dana Drábová
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 10. 2024

Komentář: Jedna jediná věta od šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové spustila minulý týden na sociální síti X bouřlivou debatu, kterou sama autorka symbolicky nejnověji uzavřela přidáním ilustrace, jež trefně reflektuje její pohled na současné dění, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz. "Máme se v té naší zemi fakt parádně, akorát to hromada lidí nevidí a nikdy nedocení," napsala dříve Drábová v komentáři a nejnověji zveřejnila »závěrečnou« ilustraci k diskuzi, kde je napsáno: "Osudovým omylem demokratů je slepá víra, že prostý lid jednou dostane rozum."

Reklama:

Jde o postoj následně uzavřený obrázkem, který rychle rozdělil veřejnost. Kritici se ihned obuli do Drábové, že její vyjádření ukazuje odtržení od reality, zvláště když se zmiňuje o tom, že »v Česku nikdo netrpí hladem«. Zaznívala tvrzení, že jaderná fyzička žije ve »slonovinové věži«, protože její příjem přesahuje průměrné mzdy v zemi, a že ignoruje skutečné problémy lidí, kteří jsou nuceni využívat potravinové banky.

Jedním z uživatelů sítě X byla Drábová kritizována za to, že se jako státní úřednice s vysokým platem nemůže plně vcítit do situace obyčejných lidí. "Vy opravdu žijete ve vysoké slonovinové věži. Nejsou tu sice lidé, kteří by smrtelně hladověli, ale říct, že tu nikdo netrpí hladem, je tvrzení založené na omezenosti a neznalosti problematiky," zněl jeden z nesouhlasných komentářů.

Reklama:

Na obranu Drábové však vystoupil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který zdůraznil, že její plat, i když vysoký, zdaleka neodpovídá tomu, co by mohla získat v soukromém sektoru. "Paní Drábová bere od českého státu za to, co umí, desetkrát méně, než by jí rádi zaplatili kdekoliv na soukromém trhu," napsal Kalousek a dodal, že její práce pro stát by měla být vnímána jako nezištný dar.

Debata pokračovala, kdy část veřejnosti obhajovala Drábovou s tím, že si za svou práci a upřímný pohled zaslouží uznání, zatímco jiní kritizovali tón jejího vyjádření a upozorňovali na to, že ekonomická realita mnoha Čechů je daleko od »parádního života«.

Drábová se k celé situaci vyjádřila naposledy s hořkým závěrem: "Čecháčkové chtějí to, co mají ostatní, a když jim to vláda nezajistí, je to skandál." Svůj komentář uzavřela s tím, že na sociální síti X sbírá inspiraci pro svou připravovanou knihu »Paralelní svět Twitteru«, kde bude reflektovat i tuto ostrou debatu.

Obrázek, který přidala v úterý, čímž zároveň uzavřela diskuzi, jako by shrnoval její postoj: »Osudovým omylem demokratů je slepá víra, že prostý lid jednou dostane rozum«. Ať už s ní lidé souhlasí, či nikoli, Drábová touto kombinací slova a ilustrace rozproudila další intenzivní debatu o tom, jak lidé vnímají společnost, politiku a realitu dnešní doby.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: