Reklama:

Jako plivnutí do tváře lidem. Schillerová kritizuje navýšení platů politiků, Kalousek mluví o špatném načasování

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Foto: Se svolením Aleny Schillerové
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 10. 2024

Komentář: Když Alena Schillerová kritizuje navýšení platů politiků o 14 procent, její slova znějí jako hlas většiny občanů, kteří se v současné ekonomické situaci snaží udržet na nohou. Zatímco stát tvrdí, že nemá peníze na zvýšení platů státních zaměstnanců, jako jsou například učitelé, návrh ministra Mariana Jurečky, který by politikům zvedl platy až o desítky tisíc korun, přichází jako studená sprcha, míníme v redakci ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Navýšení platů politiků je vždy citlivé téma, zvláště v době, kdy občané slyší výzvy k úsporám a přitahování opasků. Zatímco řadový poslanec si může polepšit o 14 tisíc korun měsíčně, státním zaměstnancům se přidává pouze 1 400 korun. Takový rozdíl logicky vyvolává nevoli a otázky o spravedlnosti a prioritách vlády.

Miroslav Kalousek, který je známý svým obhajováním dobře placených vrcholných představitelů, tentokrát uznal, že zvýšení platů je načasované špatně. I když by mohlo být rozpočtově bezvýznamné, morálně je pro vládu nevhodné v době, kdy občané zažívají ekonomické potíže, a to příkladem v kontextu nedávných povodní.

Reklama:

"Vrcholní politici by měli být náležitě ohodnoceni, o tom není pochyb. Vzhledem k jejich počtu je celkový dopad na rozpočet zanedbatelný. Diskuse o platech politiků ale často sklouzávají k populistickým útokům. To všechno je pravda. Nicméně, nyní rozhodně není vhodná doba na navyšování jejich platů," uvedl Kalousek pro ŽivotvČesku.cz.

Schillerová tento krok nazvala de facto »plivnutím do tváře lidem«. Vláda si tímto krokem zřejmě znepřátelí další část populace, která už teď čelí stagnujícím mzdám. Je otázkou, jak dlouho si politici mohou dovolit ignorovat frustraci veřejnosti, než se jejich kroky stanou politicky neudržitelnými.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: