Reklama:

Velké odhalení po 24 letech. Jiří Kajínek odkryl identitu osoby, která na něho čekala při útěku v autě pod Mírovem

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 10. 10. 2024

Na konci října uběhne 24 let od jednoho z nejznámějších útěků z věznice v ČR. Tehdy doživotně odsouzený Jiří Kajínek naplnil svůj dlouho plánovaný útěk z nejstřeženějšího vězení na Mírově. Na motivy neuvěřitelného příběhu o lidském odhodlání a touze po svobodě a spravedlnosti vznikl celovečerní film a řada dokumentů. Nikdy v minulosti však Kajínek neprozradil, jak se dostal z obce Mírov do Prahy, kde přebýval v bytě Marie Černé dlouhých čtyřicet dní. V podcastu Zločiny bez cenzury, kde Jiří Kajínek komentuje známé kriminální kauzy, ve druhé epizodě, jež se věnuje právě jeho útěku z Mírova, prozradil poprvé identitu osoby, která na něj čekala pod věznicí ve vozidle. "Ta osoba předvedla obrovskou odvahu, když se nahoře střílelo a ona čekala ve zhasnutém autě, až přijdu, sám jsem tomu tenkrát nemohl uvěřit," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Kajínek.

Reklama:

V roce 2000 tehdy doživotně odsouzený Kajínek dlouhé měsíce plánoval útěk z mírovské věznice, odkud údajně nebylo možné utéct. Přesto však dokázal přelstít vězeňskou službu a 29. října po 18. hodině se mu podařilo sjet po laně vyrobeném z lanek od žaluzií, dostat se přes hradby věznice a utíkat ze strmého kopce až na louku, za kterou stál na silnici vůz. Díky odvozu se tak dostal až do hlavního města.

Neskutečný příběh, který i po sedmi letech od propuštění z vězení Jiří Kajínek nadšeně vypráví, nebyl nikdy popisován do takových detailů jako nyní.

Reklama:

V podcastu Zločiny bez cenzury, kde komentuje známé kriminální kauzy, prozradil v druhé epizodě identitu osoby, která na něho v autě se zhasnutými světly čekala a zásadním způsobem mu tak pomohla.

"Nikdy jsem o tom nechtěl mluvit, ale dnes už je to promlčené. Byla to Marie Černá. Ona mě neznala, ale udělala to pro svého manžela, kterému jsem nabízel, že může utéct se mnou. On nechtěl, ale slíbil jsem mu, že když se dostanu ven, něco zásadního pro něho udělám," popsal v podcastu Kajínek.

S naprostým klidem prý manželka Černého dovezla Kajínka do Prahy, přestože museli překonat dvoje zátarasy s ozbrojenými policisty.

"Byla úplně v klidu, zastavila, já jsem vystoupil z auta, ona projela zátarasem, já jsem to obešel lesem, po poli, tam na mě zase čekala a takhle jsme dojeli do Prahy," popsal Kajínek, jak to ve skutečnosti bylo s jeho útěkem. Dodnes se množí spekulace, že se do Prahy dostal na motocyklu, ale existují i jiné verze události.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: