Reklama:

Čína se připravuje na budoucí vojenský střet, uvedl šéf BIS. Komentář Šándora

Andor Šándor
Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 10. 10. 2024

Totalitní Čína se sice často prezentuje jako přítel a atraktivní obchodní partner, ale její skutečný cíl je omezit demokracie, a to včetně České republiky. Na konferenci o rizicích závislosti na Číně to prohlásil ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Podle něj se Čína připravuje na budoucí vojenský konflikt a je nezbytné, aby Česko snižovalo svou závislost v klíčových oblastech, které by mohly být v případě konfliktu zneužity k vydírání. Pro ŽivotvČesku.cz jeho slova okomentoval bezpečnostní expert a komentátor Andor Šándor, který je »ke kontextu vojenského konfliktu v budoucnu« rezervovanější.

Reklama:

Koudelka varoval před nelegálním získáváním osobních údajů českých občanů prostřednictvím čínských e-shopů, které Čína následně využívá k různým účelům.

"Je to diktatura, která se připravuje na budoucí vojenský střet. V rámci jinak legitimní akademické a obchodní spolupráce si musíme uvědomovat i toto," řekl Koudelka, čímž upozornil na riziko čínského vlivu i v oblastech, kde by to veřejnost nemusela očekávat.

Reklama:

Podle Koudelky je také důležité zdůraznit, že Čína má ve svém právním systému zakotveno, že každý občan je povinen spolupracovat se zpravodajskými službami, pokud ho o to požádají. To přináší vysoké riziko špionáže v českém akademickém a vědeckém prostředí, které je založeno na otevřeném sdílení poznatků. "Funguje to ale jednostranně – čínské instituce se o své know-how se Západem nedělí," varoval Koudelka a dodal, že Čína využívá propagandu, investice i obchodní politiku, aby na Západě posílila svůj pozitivní obraz.

Dále také šéf BIS zdůraznil, že Čína představuje trvalou hrozbu a že je nezbytné, aby Česká republika posílila svou soběstačnost v technologických oblastech a kritické infrastruktuře. "Kdyby došlo k nějakému konfliktu, kde budeme předpokládám stát na straně demokratického světa, tak budeme ve stejné závislosti, jako jsme byli s plynem po vypuknutí konfliktu na Ukrajině, jen to bude s technologiemi," varoval Koudelka.

Na to navázal pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní analytik a komentátor Andor Šándor, který zmírnil některé obavy tím, že označil za nepravděpodobné, že by se Čína připravovala na válku s Českou republikou. "Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka má nepochybně přehled o aktivitách čínských diplomatů, kteří v České republice operují s cílem získat citlivé know-how a výzkumné poznatky. Tito diplomaté jsou podle BIS často spojováni s čínskými zpravodajskými službami. Na rozdíl od ruských operací však nejsou čínští agenti zaměřeni na ovlivňování veřejného mínění nebo politických procesů v Česku," řekl Šándor. Přesto zdůraznil, že Čína vyvíjí dlouhodobý tlak na Tchaj-wan a její kroky by mohly vést k budoucí anexi území.

"Spekulace o tom, že by Čína mohla chystat »vojenský konflikt s Českou republikou«, považuji za neopodstatněné. Čína se v současné době soustředí především na posílení svého postavení v jihovýchodní Asii, kde má komplikované vztahy například s Filipínami, Japonskem, Tchaj-wanem a Jižní Koreou. Představa, že by Čína měla zájem na konfliktu s Českou republikou, považuji za nepravděpodobný. Pokud by Čína vstoupila do vojenského střetu, je pravděpodobnější, že by k tomu došlo právě v její regionální sféře vlivu," dodal pro ŽivotvČesku.cz Šándor.

Generál Koudelka dodal, že by Česká republika neměla dopustit podobný scénář, jaký se odehrává na Ukrajině. "Jediný způsob, jak potenciálního útočníka odradit, je pomoci případné oběti posilovat obranu a nepodlehnout přitom tlaku a výhrůžkám z Číny. Číně bychom měli dávat stále najevo, že Česká republika výhrůžkám a tlaku nepodlehne."

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: