Reklama:

Možný konec sekty v Plasích. Musíme mlčet, tvrdí jeden z jejích členů

Dům, kde sídlí centrum Ohnivý drak
Dům, kde sídlí centrum Ohnivý drak
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 10. 2024

Komunita Život v srdci, která sídlí v Plasích na severu Plzeňska, se v posledních dnech opět dostala do centra pozornosti médií i veřejnosti poté, co byl její vůdce Lukáš Stančík zadržen policií. Duchovní guru »bůh šašek« byl dlouhodobě sledován pro své kontroverzní praktiky a výroky na sociální síti. Jeho zadržení mělo souviset se šířením poplašné zprávy, vyhrožováním či s podněcováním nenávisti. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila jednoho ze členů - Mariana P., kterému před měsícem zemřela na následky domácího porodu partnerka Linda. Marian na dotaz, zda se chce k situaci kolem Stančíka vyjádřit, sdělil, že kvůli vyšetřování policie nemůže věc komentovat.

Reklama:

Policejní eskorta si pro Lukáše Stančíka přišla v polovině týdne. K soudu se pak dostavil v kostýmu šaška - cinkal rolničkami a vypadal uvolněně. I přes závažná obvinění byl ale po krátkém pobytu ve vazbě propuštěn, což naznačuje, že důkazy proti němu buď nebyly dostatečně silné, nebo se zatím neprokázaly žádné konkrétní trestné činy.

Soudkyně médiím uvedla, že samozvaný bůh bude pod dohledem probačního úředníka a už nesmí zveřejňovat videa na sociální síti se závadovým obsahem.

Reklama:

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila jednoho ze členů hnutí Život v srdci Mariana P., zda se chce k událostem posledních dní vyjádřit. "Bohužel se k tomu nemohu dál vyjadřovat do médií. Důvodem je vyšetřování policie," napsal v SMS zprávě Marian, který před měsícem přišel o partnerku Lindu a dceru Evelínu, jež byla umístěna do dočasné pěstounské péče.

Otázkou zůstává, zda »sekta« bude fungovat, přestože Stančík už nebude kázat přes streamovací platformu a lákat tak nové sympatizanty. Problém komunitu čeká i v souvislosti s bydlením. O dům, ve kterém centrum Ohnivý drak sídlí, možná brzy přijdou. Nemovitost v Plasích je totiž zatížena hypotékou, kterou bratr Mariana už odmítá dál platit.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: