Reklama:

Chlapec vhozený do kontejneru v Ústí je zdravý a dostal jméno. Zakladatel babyboxů promluvil o možném důvodu, proč se dítěte matka zbavila

Ludvík Hess u babyboxu
Ludvík Hess u babyboxu
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 10. 2024

Nález novorozeného chlapce v kontejneru v ústecké čtvrti Střekov nemile zaskočil veřejnost. Podle pondělního vyjádření policie je dítě v pořádku, zdravé a dostalo jméno Jáchym. Policisté zároveň žádají o pomoc veřejnost při identifikaci ženy, kterou zachytily kamery poblíž místa nálezu. Pro ŽivotvČesku.cz k situaci promluvil zakladatel babyboxů Ludvík Hess, který uvedl, že »laktační psychóza může být důvodem, proč dítě skončilo v kontejneru«.

Reklama:

Žena, jejíž identifikaci shání policie, venčila psa v ulici Truhlářova kolem jedné hodiny v noci. Podle policie by mohla být důležitou svědkyní.

"Žádáme, aby se tato žena přihlásila na linku 158. Může poskytnout důležité informace," stojí ve sdělení, které policie zveřejnila na sociální platformě X. Vyšetřovatelé věří, že by mohla pomoci objasnit okolnosti případu.

Reklama:

Proč matka nevyužila babybox?

K nálezu se vyjádřil i zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Babyboxy jsou schránky, které umožňují anonymně odložit novorozence, aniž by byl vystaven nebezpečí.

"Chlapeček přežil. Buďme rádi, že přežil," řekl Hess. Dále poznamenal, že důvod, proč matka nevyužila babybox, může být těžké určit.

"Laktační psychóza jako jedna z variant, která může vést matky k nepředvídatelnému chování, není bohužel neobvyklá. Babybox v Ústí nad Labem existuje, ale proč tam matka dítě neodložila, zůstává otázkou," uvedl pro ŽivotvČesku.cz s tím, že jeho blízký přítel –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ profesor, porodník Zdeněk Hájek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ říká, že si jen málokdo umí představit, co se děje v hlavě ženy kolem porodu.

Policie pracuje na objasnění případu

K nálezu novorozence došlo v neděli na sídlišti Kamenný vrch v části Střekov. V ranních hodinách začali krajští kriminalisté pracovat na vyšetřování. Policie původně nezveřejnila detaily ohledně stavu dítěte ani jeho pohlaví z taktických důvodů, ale nyní potvrdila, že chlapec je zdravý.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: