Reklama:

Blíží se ochlazení. Meteoroložka přiblížila, jaké počasí přinese listopad

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 10. 2024

Druhá polovina října nadělila velmi příjemné počasí v podobě tereziánského babího léta. Po ranních mlhách a rozpuštění nízké oblačnosti bylo možné si užívat slunečných dnů s teplotami, které často vystoupaly až k 19 °C. "S koncem října ale přijde ochlazení. A s tím otázka, jaké počasí přinese listopad," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

"Listopad je tradičně měsícem s nejkratší délkou slunečního svitu, v průměru si slunečních paprsků užijeme jen 49 hodin. Průměrná měsíční teplota dosahuje 2,9 °C, nicméně letošní listopad by podle dlouhodobé předpovědi mohl být teplotně nadprůměrný. Pokud jde o srážky, můžeme očekávat průměrné hodnoty kolem 49 mm," vylíčila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

Historicky se v listopadu ale objevily i extrémy. "V roce 1920 byl tento měsíc rekordně chladný, kdy průměrná teplota dosahovala -1,4 °C. Naopak listopad 1926 přinesl neobvykle vysoké teploty s průměrem 6,9 °C. Absolutní teplotní rekord pro listopad byl zaznamenán 1. listopadu 1929 v Klatovech, kde naměřili neuvěřitelných 24 °C. Na druhou stranu, nejchladnější listopadový den byl 29. listopadu 1989, kdy na stanici Kvilda-Perla klesla teplota až na -29,1 °C. A pro milovníky zimních sportů připomeňme, že 12. listopadu 1952 na Lysé hoře už leželo 174 cm sněhu," doplnila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Reklama:

Letošní listopad by měl být mírný, ale s nástupem zimy ke konci měsíce je pravděpodobné, že nás čekají chladnější dny s možností prvního sněhu na horách.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: