Reklama:

Fiala a Babiš do sebe zajeli kvůli StB. Padla slova jako handl, úlisný a falešný

Petr Fiala (vlevo) a Andrej Babiš
Petr Fiala (vlevo) a Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 10. 2024

Komentář: Střet mezi Andrejem Babišem a Petrem Fialou znovu otevřel staré rány české politiky, které se týkají především otázky Babišovy minulosti ve Státní bezpečnosti (StB). Předseda vlády se nejnověji ostře vymezil vůči expremiérovi, kterého obvinil z ohýbání faktů a manipulace veřejností. Babišova údajná spolupráce s československou tajnou policií zůstává jedním z nejcitlivějších témat jeho kariéry, přestože slovenské ministerstvo vnitra nejnověji uznalo, že Babiš byl v dokumentech StB neoprávněně evidován a jako agent vědomě nespolupracoval. Fiala však tuto věc označil za »politický handl«, což vyvolalo tvrdou reakci ze strany lídra hnutí ANO, který považuje Fialovy výroky za skandální, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB a tento smír soud schválil. Ministerstvo o tom v pondělí informovalo, uzavření smíru zdůvodnilo dvěma právními analýzami a také tím, že prý existuje vysoké riziko jeho prohry ve sporu.

Fiala se však zaměřil na morální stránku Babišovy minulosti, zpochybnil nezávislost slovenského verdiktu a poukázal na politické vazby Babiše s lídry na Slovensku, jako je tamní premiér Robert Fico a prezident Peter Pellegrini.

Reklama:

Fiala k verdiktu slovenského soudu mimo jiné uvedl: "Dnes oznámená naprosto neuvěřitelná politická dohoda o jeho spolupráci s StB, kterou uzavřel se spřátelenými politiky na Slovensku, je toho nejnovějším důkazem. Rozsudek nezávislého soudu nahradil obyčejný handl. Tohle je perspektiva, kterou Andrej Babiš fakticky nabízí naší zemi."

Babiš na slova premiéra reagoval. "Vaší reakcí jste jen lidem ukázal, jak malý, úlisný a falešný člověk jste. Pro vaši informaci, soud jsem vyhrál 4x a v meritu věci VŽDY rozhodl v můj prospěch. Věděl jsem, že uspěju opět, a vědoma si toho byla očividně i slovenská strana. Vaše řeči o nějaké politické dohodě považuju za skandální, protože z pozice premiéra České republiky znevěrohodňujete slovenské instituce."

Spor obou politiků neodhaluje jen ideologické rozdíly mezi Fialou a Babišem, ale i širší otázku, jakou roli by měla minulost hrát v hodnocení politických vůdců. Fiala, který se prezentuje jako ochránce demokratických hodnot a transparentnosti, využívá Babišovu minulost jako argument proti němu, zatímco Babiš klade důraz na právní rozhodnutí a vykresluje se jako oběť politického útoku. Celá situace ilustruje, jak těžké je v politice oddělit osobní historii od současných politických zájmů.

Veřejný konflikt expremiéra a současného premiéra nejenže polarizuje českou společnost, ale otevírá širší otázku o důvěře ve státní instituce a nezávislost justice jak v České republice, tak na Slovensku. Dlouholetý spor o Babišovu minulost ukazuje, jak těžce se s tímto dědictvím bojuje nejen u voličů, ale i na nejvyšší politické úrovni.

V kontextu událostí je potřeba upozornit, že Babiš a současný slovenský premiér Fico (Směr-sociální demokracie) mají dlouhodobě blízký vztah. Babiš se letos aktivně zapojil do politické podpory na Slovensku, když veřejně vyjádřil podporu Peteru Pellegrinimu během jeho prezidentské kampaně, což Pellegrinimu pomohlo na cestě k prezidentskému úřadu po Zuzaně Čaputové. Na konci září se Babiš, Fico a Pellegrini setkali na oslavě 80. narozenin bývalého českého prezidenta Miloše Zemana v luxusním hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou, čímž posílili svůj neformální politický dialog.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: