Reklama:

Sídliště Chanov se mění. V noci tu nemusíte ani zamykat auto, říká známý herec Bažo, který tam dohlíží na pořádek

Peter Bažo / Vnitřek jednoho z domů
Peter Bažo / Vnitřek jednoho z domů
Foto: Se svolením Petera Baža 2x
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 10. 2024

Mnozí si ho pamatují z divácky velmi úspěšného seriálu Most!, kde ztvárnil postavu předáka z chanovského sídliště. Zkušenosti s prací před kamerou Petr Bažo tehdy ještě neměl, ale dnes –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pět let od uvedení seriálu na obrazovky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je vše jinak. "Za tu dobu jsem se objevil asi v deseti filmech," prozradil pro ŽivotvČesku.cz muž, který se primárně mimo filmařskou branži živí tím, že dohlíží jako člen hlídky prevence kriminality na to, aby na sídlišti Chanov, kde žije téměř čtyřicet let, byl pořádek a klid.

Reklama:

Jak již bylo zmíněno, denním chlebem Petra Baža je dohlížet jako člen hlídky prevence kriminality na pořádek na sídlišti Chanov. Pro ŽivotvČesku.cz zaslal několik aktuálních snímků, jak se některé panelové domy na sídlišti mění od základu.

Reklama:

Sám v romském sídlišti na kraji Mostu žije od svých 24 let a podle jeho slov se vše v místě, které vždy nahánělo hrůzu, zcela mění.

"Prevenci kriminality dělám 15 let. S kolegy Františkem Nistorem, Romanem a Radkem Švábovými se staráme o to, aby sídliště bylo v pořádku. To znamená, že se staráme o to, aby všechny domy byly v pořádku a nic nebylo zničené a podobně. Jsme spolek Aver Roma. Dnes už dávno není Chanov, co býval. Dnes je klidně možné na sídlišti zaparkovat auto a nechat ho přes noc otevřené, nic se nestane," popsal změny pro ŽivotvČesku.cz Bažo s tím, že dnes se nemusí nikdo bát přijít do dříve problémového sídliště.

"Stále se to zlepšuje. Pokud jde o kriminalitu, tak bych si troufl říct, že tu máme kriminalitu nulovou. Tady se lidi v tomhle ohledu hodně změnili. Dnes tu žije reálně kolem 600 až 700 lidí a mnozí by se sem rádi vrátili, jak se to tu postupně mění. Hodně si opravujeme sami," doplnil pro ŽivotvČesku.cz Bažo s tím, že nepořádek v Chanově už dávno není a sídliště se rok od roku zvedá.

Sám Bažo se těší v Chanově popularitě. Nejen díky seriálu Most!, ale i díky tomu, že se snaží na castinzích do filmů a seriálů prosazovat. "Natočil jsem toho už více, objevil jsem se asi v deseti filmech a točím dál, sbírám zkušenosti, filmování mě baví. Teď jsem třeba točil s Bolkem Polívkou a Miroslavem Donutilem. Úžasní herci," vylíčil pro ŽivotvČesku.cz Bažo s tím, že Most nechal v minulosti zbourat pět vybydlených paneláků, kde se scházeli narkomani, bezdomovci, ale i místní mládež, což pomohlo k větší bezpečnosti.

Pravdou skutečně je, že sídliště Chanov, které bylo po několik desetiletí synonymem pro sociální problémy a zanedbanost, se začíná poměrně dost měnit. V minulosti zde panovala vysoká kriminalita, dluhy za energie a nájem stále rostly a policie varovala obyvatele před pohybem venku po setmění. Domy byly zdevastované a sídliště bylo považováno za jedno z nejproblematičtějších míst v Mostě.

Podle vedení města se ale situace zásadně změnila. Chanov již není problémovou čtvrtí, jak tomu bylo dříve. Místní obyvatelé se snaží opravovat své domy, a dokonce i mladí lidé začínají projevovat větší zájem o vzdělání. Sídliště, které dříve bylo symbolem izolace a zanedbanosti, se postupně stává místem, kde se lidé snaží zlepšit své životní podmínky a aktivně se zapojit do změny k lepšímu.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: