Reklama:

Bývalý policejní psycholog rozebral vraždící běsnění lékaře v Plzni

Lékař, který vraždil
Lékař, který vraždil
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 23. 10. 2024

Nejen Plzní, ale celým Českem otřásla brutální vražda osmadvacetileté lékařky Michaely S., kterou měl sekerou usmrtit její bývalý kolega a v současnosti primář nemocnice v Domažlicích. Tragédie se pravděpodobně stala uplynulý pátek a již v úterý byl čtyřicetiletý muž obviněn z úkladné vraždy, z pokusu o druhou vraždu a znásilnění. Případ šokoval nejen lékařskou komunitu, ale i širší veřejnost. Aktuálně probíhá soudní řízení. Pro ŽivotvČesku.cz o možných motivech tak brutálních činů promluvil bývalý policejní psycholog Jeroným Klimeš, který se v současnosti zabývá psychologií rodiny.

Reklama:

Jak uvedl server Novinky.cz jako první, k vraždě mladé lékařky v jejím bytě došlo pravděpodobně již v pátek večer nebo v sobotu ráno, kdy primář domažlické nemocnice V. Č. za ní přijel do Plzně na sídliště Vinice.

Lékař útočil údajně sekerou, přičemž ženě způsobil brutálním způsobem zranění neslučitelná se životem. Poté měl vzít její mobilní telefon, z nějž poslal zprávu zaměstnavateli oběti, že nepřijde v sobotu do služby. Po hrůzném činu se měl přesunout do obce Třemošná, kde spáchal další zločin.

Reklama:

Sedmatřicetiletou ženu měl napadnout, fyzicky ji trýznit, pohlavně zneužít a svázat do takzvaného kozelce. S poškozenou měl setrvávat v jejím bytě do pozdních večerních hodin. Poté se měl vrátit znovu do Plzně do bytu zavražděné lékařky, kde už ho zadržela zásahová jednotka. Muž si chtěl podřezat žíly na levé ruce.

Úspěšný a oblíbený lékař, který má manželku a dvě děti, se chtěl pravděpodobně vyhnout pozemskému trestu. Nicméně se ve středu odpoledne musel zpovídat u plzeňského soudu, kam ho dovedla policejní eskorta.

Podle vyšetřovatelů se primář se zavražděnou Michaelou S., jež pracovala ve Fakultní nemocnici v Plzni - Lochotíně, pracovně i osobně znal, což mohlo hrát klíčovou roli v motivu k činu. Zatím není zcela jasné, co přesně ho vedlo k vraždě a brutálnímu napadení druhé ženy, odborníci poukazují na možnost emočního zkratu či hlubokých osobních sporů.

Často jde o potlačené konflikty, neřešené frustrace nebo žárlivost, které vedou ke zkratovému jednání. Rodina, blízcí obětí i široká veřejnost se nyní snaží zjistit, co na první pohled vyrovnaného lékaře dohnalo k tak šíleným činům. Detailní motivy hrůzné události budou zřejmě odhaleny až v průběhu soudního řízení.

Redakce ŽivotvČesku.cz se obrátila na bývalého policejního psychologa Jeronýma Klimeše s dotazem, co se v lékařově hlavě, a to ohledně motivu, mohlo odehrávat.

"Když se ti lidé dostanou do vražedného afektu, pak to žádnou logiku moc nemá. Jak se zklidní, tak zase naskočí rozum. Jelikož moc informací zatím není, vypadá to na momentální lapsus (omyl, nedopatření, pozn.red.). Nebo se v mnoha případech jako motiv ukáže neopětovaná láska," odhadl pro ŽivotvČesku.cz z obecného hlediska možný motiv vraždícího běsnění doposud bezproblémového lékaře uznávaný psycholog.

"To, že použil sekeru, značí to, že o tom snil už dřív. Před vraždou té ženy musel mít třeba při sekání dříví návaly vzteku. To se nedá vymyslet přímo na místě, to muselo být snění o vraždě. To, že tam je ta sekera, je divné, ta tam nemá co dělat. Kdyby to bylo situační vraždění, vzal by něco, co by měl po ruce. Vražedná ideace už tam musela být dopředu. To, že napadl obě ženy během několika hodin, značí o jeho nepříčetnosti. Lidově řečeno byl »rozjetý«," doplnil pro ŽivotvČesku.cz psycholog s tím, že konkrétnější motivaci lze rozebrat, až bude kolem případu známo více skutečností.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: