Reklama:

Zhrozený Topolánek vzývá v boji s miliardovou českou byrokracií: Efektivní stát má sloužit občanům, ne sám sobě

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Profimedia
Se svolením Jiřího Ovčáčka
Jiří Ovčáček | Redaktor a komentátor
[email protected]
Publikováno: 23. 10. 2024

Komentář: Poslanci začali projednávat návrh státního rozpočtu na rok 2025. Je to od počátku tvrdý střet mezi vládou a opozicí. Téma státních financí, tedy peněz daňových poplatníků, je přitom stále výbušnější. Bývalý premiér Mirek Topolánek v souvislosti s disputacemi o státní kase s hrůzou konstatoval, že česká státní správa je černá díra pohlcující stovky miliard. A nabídl drsný recept. Škrtat mohutně výdaje jako argentinský prezident Javier Milei, všimli jsme si v redakci ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Státní rozpočet a hlavně jeho deficit, to opravdu není žádná troškařina. Převážnou část schodku, který by měl meziročně klesnout o 41 miliard na 241 miliard korun, chce vláda pokrýt zvýšením státního dluhu o 248 miliard korun.

Prioritami státního rozpočtu na příští rok jsou rozvoj infrastruktury, znalostní ekonomiky a posilování bezpečnosti země, do nichž směřují rekordní částky, řekl dnes poslancům premiér Petr Fiala (ODS). Rozpočtový deficit bude v příštím roce navzdory desetimiliardové povodňové pomoci nejnižší za posledních pět let, podotkl Fiala. Výdaje státního rozpočtu ale rostou, útraty za byrokracii nevyjímaje.

Reklama:

A na to se zaměřil bývalý předseda vlády Mirek Topolánek, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz. "Česká státní správa je černá díra. Výdaje na provoz vzrostly za 10 let o 100 mld. Kč! V roce 2023 šlo na platy úředníků přes 250 mld. Kč. Máme 450 000 státních zaměstnanců," vypočítal expremiér na sociální síti X. A k tomu stručně poznamenal: "Efektivní stát má sloužit občanům, ne sám sobě!"

Řešení nabízí Mirek Topolánek vskutku radikální. Inspirovat se úspornými recepty nového argentinského prezidenta Javiera Mileiho.

"Nebuď milej, dělej to jak Javier Milei!" nabídl bývalý předseda vlády chytlavý slogan pro akci plnou drsných škrtů v přebujelé české státní správě.

Argentinský prezident Javier Milei, který právě taková úsporná opatření za nesouhlasného pokřiku levice a odborů provádí, je myšlenkový blíženec Donalda Trumpa, Elona Muska, Borise Johnsona a přítel Izraele a Ukrajiny. Prostě, sympatický chlapík, který má jasný žebříček hodnot a nepotřebuje se schovávat za prázdná hesla a slogany. 

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: