Reklama:

Odborník promluvil o dvou tvářích primáře, který brutálně vraždil: Přeskočit může každému, bohužel

Muž, kterého policie obvinila z vraždy mladé ženy a z pokusu o vraždu a ze znásilnění druhé ženy, na chodbě Okresního soudu Plzeň-město, který rozhodl o jeho vzetí do vazby
Muž, kterého policie obvinila z vraždy mladé ženy a z pokusu o vraždu a ze znásilnění druhé ženy, na chodbě Okresního soudu Plzeň-město, který rozhodl o jeho vzetí do vazby
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 10. 2024

Oblíbený a velmi respektovaný lékař, známý svou pečlivou prací a přátelským přístupem k personálu. Tak byl vnímán primář (40), kterého nyní policie obvinila z brutální vraždy jeho kolegyně Michaely (†28) a útoku na další ženu (37), kterou údajně znásilnil. Ve středu odpoledne soud rozhodl o jeho umístění do vazby, aby nemohl ovlivňovat svědky nebo pokračovat v trestné činnosti. Redakci ŽivotvČesku.cz poskytl pohled na dvě tváře lékaře zkušený sociolog Vojtěch Bednář.

Reklama:

Až do úterý bylo na internetu dostupné video, kde lékař podrobně vysvětloval problematiku vysokého krevního tlaku. O den později bylo video i jeho fotografie odstraněny.

Reklama:

Poslední měsíce pracoval jako primář interního oddělení, kde ho kolegové i pacienti velmi respektovali pro jeho odbornost, zejména v oblasti diabetologie a léčby hypertenze. Předtím působil dlouhá léta v plzeňské fakultní nemocnici, kde získal rozsáhlé zkušenosti.

Jak uvedl server Novinky.cz jako první, k vraždě mladé lékařky v jejím bytě došlo pravděpodobně již v pátek večer nebo v sobotu ráno, kdy primář domažlické nemocnice za ní přijel do Plzně na sídliště Vinice.

Lékař útočil údajně sekerou, přičemž ženě způsobil brutálním způsobem zranění neslučitelná se životem. Poté měl vzít její mobilní telefon, ze kterého poslal zprávu zaměstnavateli oběti, že nepřijde v sobotu do služby. Po hrůzném činu se měl přesunout do obce Třemošná, kde spáchal další zločin.

"Přeskočit může každému, bohužel. My ale u lékařů očekáváme, že budou mít velmi vysokou morální integritu, protože oni zachraňují lidské životy – to znamená, že my jim dáváme velkou důvěru, a když udělá něco takového člověk, který má tu velkou důvěru, tak to tou společností otřese mnohem více, než kdyby to udělal dejme tomu truhlář, zedník a podobně," vylíčil pro ŽivotvČesku.cz zkušený sociolog Vojtěch Bednář.

Sedmatřicetiletou ženu měl lékař napadnout, fyzicky ji trýznit, pohlavně zneužít a svázat do takzvaného kozelce. S poškozenou měl setrvávat v jejím bytě do pozdních večerních hodin. Poté se měl vrátit znovu do Plzně do bytu zavražděné lékařky, kde už ho zadržela zásahová jednotka. Muž si chtěl podřezat žíly na levé ruce.

"Realita je taková, že takto se může zachovat každý člověk, protože to s inteligencí nemá nic společného. Je to spíše o tom, že pokud se něco takového stane u vysoko profilového člověka – lékaře, akademika a podobně, tak neočekáváte, že se něco takového může přihodit. A tím to poutá pozornost, poutá to velmi morální odsudek, poutá to šok. Tím, že selže jeden takový člověk, tak se to pochopitelně odráží na všech ze stejné profese – stejného oboru, ale stát se to může komukoliv," dodal pro ŽivotvČesku.cz odborník.

Úspěšný a oblíbený lékař má manželku a dvě děti. Ve středu odpoledne se zpovídal u plzeňského soudu, kam ho dovedla policejní eskorta – byl následně poslán do vazby.

Podle vyšetřovatelů se primář se zavražděnou Michaelou S., jež pracovala ve Fakultní nemocnici Plzeň - Lochotín, pracovně i osobně znal, což mohlo hrát klíčovou roli v motivu k činu. Zatím není zcela jasné, co přesně ho vedlo k vraždě a brutálnímu napadení druhé ženy, odborníci poukazují na možnost emočního zkratu či hlubokých osobních sporů.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: