Reklama:

Babiš u Jana Krause: Za lídra hnutí ANO se postavil Nacher, vytasil na lidi přepis a volal po Foltýnovi

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 10. 2024

Komentář: Malý velký poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher vystoupil na obranu Andreje Babiše, a to v kontextu jeho dlouhotrvajících kontroverzí ohledně údajné spolupráce s StB. Nejnověji se Nacher zaměřil na nedávný smír mezi Babišem a slovenskými úřady, který se týkal jeho vedení ve svazcích někdejší československé tajné policie. Téma přitom znovu oživilo legendární Babišovo vystoupení v pořadu moderátora Jana Krause z roku 2011, kde Babiš popisoval, že jeho práce pro StB byla »čistě ekonomická« a že »to nebyla ta hnusná StB jako ta, která potlačovala lidi«. Nacher Babiše brání tím, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz, že v kontextu šíření videa dochází k šíření dezinformace, protože je z něj vypuštěna zásadní část.

Reklama:

Samotný rozhovor u Krause je dnes vnímán jako jeden z klíčových momentů, kdy se Babiš otevřeně vyjadřoval k tématu své minulosti. Přestože se tehdy snažil objasnit, že s StB nikdy vědomě nespolupracoval, jeho slova vzbuzují dodnes mnoho pochybností.

V rozhovoru Babiš s moderátorem Janem Krausem zmiňoval, že jeho práce spočívala v »ochraně ekonomických zájmů státu«, což by mělo navodit dojem, že nešlo o žádnou represivní činnost. Babiš tehdy sám přiznal, že »nebyl žádný hrdina«, ale zároveň dodal, že byl několikrát vyšetřován.

Reklama:

Slovenské ministerstvo vnitra nakonec uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB a tento smír soud schválil.

V reakci na smír se na sociálních sítích začalo šířit zmíněné video z roku 2011, v němž Babiš údajně »přiznává členství« v StB. Problém je, alespoň podle Nachera, že to není úplně pravda. Na videu je jeho slovy pečlivě vynechána klíčová část, což mění celý význam jeho vyjádření.

V kontextu toho platí známé, že »stačí vypustit jednu větu a změna obsahu je na světě«. Jde o ukázkový příklad toho, jak lze šířit dezinformace, a to i v případě něčeho tak citlivého, jako je Babišova minulost. Ve své reakci na smír slovenské strany s Babišem Nacher upozornil, že expremiérovi oponenti manipulují s jeho slovy a že »šíření dezinformací« je ve skutečnosti více rozšířené, než by si lidé mohli myslet.

I když Babiš smír se slovenskou stranou považuje za uzavření celé záležitosti, jeho kritici se tím rozhodně nenechali umlčet. Premiér Fiala a další politici využili smír jako příležitost k dalšímu zpochybňování Babišovy politické a morální integrity. A zatímco se ve videu objevuje dezinformace, kde je »vypuštěna« zásadní část, je celá situace jasnou ukázkou toho, jak snadno lze měnit vnímání veřejnosti.

"Kde je plukovník Foltýn, když ho člověk potřebuje?" tázal se nakonec Nacher po vládním koordinátorovi strategické komunikace Otakaru Foltýnovi coby čelním bojovníkovi proti dezinformacím.

Závěrem lze říci, že ať už si o Andreji Babišovi a jeho smíru se Slovenskem v otázce StB myslíme cokoliv, pravý demokrat by měl respektovat rozhodnutí soudů. I když smír na Slovensku pro mnohé nepředstavuje plné očištění, formálně jde o uzavření dlouhotrvajícího sporu. To ovšem neznamená, že otázka Babišovy minulosti přestane být diskutována. Pochybnosti tu zůstávají, a to už jen kvůli jeho »kamarádíčkování«.

Je totiž známo, že současný slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) a Babiš mají dlouhodobě blízký vztah. Babiš se letos také aktivně zapojil do politické podpory na Slovensku, když veřejně vyjádřil podporu Peteru Pellegrinimu během jeho prezidentské kampaně, což Pellegrinimu pomohlo na cestě k prezidentskému úřadu po Zuzaně Čaputové. Na konci září se Babiš, Fico a Pellegrini setkali na oslavě 80. narozenin bývalého českého prezidenta Miloše Zemana v luxusním hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou, čímž posílili svůj neformální politický dialog.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: