Reklama:

Petr Fiala už je na čínské aplikaci TikTok. Havlíček ho nešetřil

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 10. 2024

Komentář: Petr Fiala se nejnověji objevil na známé »nebezpečné« aplikaci TikTok. V redakci ŽivotvČesku.cz tak bylo první otázkou, zda si je vědom, že právě zmíněná sociální platforma je v ČR vnímána jako potenciální bezpečnostní riziko. Kdo si pamatuje březen roku 2023 - Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování o TikToku kvůli jeho možné vazbě na čínské úřady, což vedlo řadu zemí, včetně Spojených států a některých institucí EU, k zákazu této aplikace na vládních zařízeních. V kontextu toho vypadá premiérovo rozhodnutí vstoupit na TikTok, jako kdyby vstupoval na minové pole – a to s úsměvem a kamerou namířenou na sebe​. Redakce oslovila lídra stínové vlády Karla Havlíčka, který nad jednáním premiéra žasl.

Reklama:

Je ironií, že premiér vstupuje na platformu, kterou jeho vlastní úřady označily za nebezpečnou. Zdá se, že Fiala se chce dostat do povědomí mladší generace za každou cenu, protože se TikTok stal magnetem pro mladé uživatele, kteří zde tráví hodiny denně a rádi sledují krátká videa plná energie a humoru. Pravdou je, že mluvčí předsedy vlády uvedl, že »bezpečnost byla zajištěna«.

Fialova přítomnost na TikToku je tedy zjevně strategickým krokem, aby »chytil do sítě« mladší voliče, přestože je to platforma, která by – podle kyberbezpečnostních expertů – mohla mít několik trhlin, jak uvádí oficiální zpráva NÚKIB.

Reklama:

Možná tím Fiala také reaguje na úspěch svých politických protivníků, kteří už TikTok dávno objevili a sbírají zde popularitu - zejména pokud jde třeba o bývalou šéfku financí Alenu Schillerovou (ANO). Ale v tomto případě jde spíš o premiérův paradox – snaží se moderně komunikovat a být blíže mladé generaci, ale platformu, kterou si vybral, mu bezpečnostní experti doporučují držet co nejdál od státní sféry.

V takovém světle to působí, jako kdyby se Fiala rozhodl otevřít novou kancelář v domě, o kterém ví, že ho soused sleduje z okna. I když totiž mluvčí premiéra uvedl, že bezpečnost je zajištěna, chyba se může stát - v minulosti se stalo mnoho nemožného!

Člověk se nemůže ubránit úsměvu nad představou, jak se Fiala »srdnatě« snaží zařadit mezi tiktokové tvůrce a doufá, že se díky tomu stane politickou hvězdou pro generaci Z – zatímco NÚKIB by nejraději doporučil aplikaci obcházet velkým obloukem. Vypadá to, že někdy prostě musí riskovat i premiér, aby se přiblížil »mladému elektorátu« – i kdyby to znamenalo, že do jejich telefonů pronikne s lehkým pocitem bezpečnostního hazardu.

"Řekl bych, že to je typický Petr Fiala. On vždy, co tvrdí, tak nakonec udělá opačně. V roce 2020 říkal, že korespondenční volba je nějaký experiment, teď ji zavedl. Pak říkal, že nebude zvyšovat daně, zvedl je, pak říkal, že se nebudou měnit valorizace, změnil je. Také říkal, že TikTok je něco, čeho se štítí, že to je spojeno s Čínou, teď má TikTok. S jistou dávkou jistoty tak můžeme kostatovat, že pokud říká, že příště bude vládnout, tak lze už nyní odhadovat, že nebude," rýpnul si do premiéra zkušený politický bard a komentátor pro ŽivotvČesku.cz Karel Havlíček.

K věci se vyjádřil, jak již bylo zmíněno, i mluvčí premiéra. "Na TikToku jsou dnes minimálně dva miliony Čechů. Naším cílem není z Petra Fialy udělat influencera, ale komunikovat odlehčenou a srozumitelnou formou politiku, kterou premiér dělá, přiblížit mladší generaci jeho pracovní program, názory a pohled na svět. Museli jsme samozřejmě zajistit v první řadě bezpečnost. Aplikaci máme v telefonu určeném jen pro ni a nikde jinde, díky tomu se vyhneme možnému zneužití citlivých dat," sdělil Smolka.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: