Reklama:

Do europoslance Dostála se ostře pustil senátor Láska. Označil ho za proruskou loutku

Ondřej Dostál / Václav Láska
Ondřej Dostál / Václav Láska
Foto: Se svolením Ondřeje Dostála / Foto 2: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 10. 2024

Komentář: V nejnovější online výměně senátor Václav Láska (SEN 21) ostře zareagoval na příspěvek europoslance Ondřeje Dostála (kandidát koalice Stačilo!), který na síti X komentoval výsledky voleb v Gruzii. Dostál prohlásil, že Gruzie se rozhodla vyhnout osudu »další Ukrajiny« a zvolila cestu neutrality, kdy se odvrací od NATO a místo toho hledá vyváženou pozici vůči Rusku a Číně. Dostál tak vyjádřil respekt ke gruzínské volbě, s čímž souhlasil i maďarský premiér Viktor Orbán. Jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz Láska na to reagoval s neobvyklou tvrdostí, bez okolků a »bez lásky« označil Dostálovu podporu gruzínského výsledku za »servilní proruský postoj«.

Reklama:

Respektovaný senátor připomněl mimo jiné, že zatímco Dostál neváhal oslavit vítězství proruské strany v Gruzii, tvrdě kritizoval volby v Moldavsku, které byly podle europoslance údajně ovlivněny korespondenčními hlasy ve prospěch prozápadního vedení.

Reklama:

"To bylo keců proti volbám v Moldavsku," ohradil se Láska, který naznačil, že Dostálovy názory jsou v této otázce dvojaké.

Láskova reakce podtrhuje jeho nesmlouvavý postoj vůči proruským názorům ve veřejném prostoru. Přestože Dostál své vyjádření obhajuje jako volbu neutrality Gruzie, Láska jej nekompromisně označil za »proruskou loutku«, a to v kontextu toho, že výsledky voleb opoziční Sjednocené národní hnutí neuznává, jak prohlásila jeho lídryně. Představitel opoziční Koalice za změnu výsledky označil za »ústavní puč«.

Monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že volby byly obecně dobře zorganizované, objevily se ale případy kupování hlasů a opakovaného hlasování, atmosféra byla obecně napjatá.

Slovní výměna mezi oběma politiky ukazuje, jak citlivé téma je geopolitická orientace zemí východní Evropy a bývalého sovětského bloku, zvláště v době, kdy se část z nich snaží směřovat k Západu a jiná volí opatrnou vyváženost.

V závěru je jasné: Láskovo hodnocení ukazuje, že pro některé politiky je jakákoliv forma přátelství s Ruskem vnímaná jako hrozba, a to i v případě neutrálních postojů.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: