Blatnému se jeho PES občas zaběhne a epidemiolog není. Lidé nejsou stroje, říká Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Se svolením Andora Šándora
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 12. 2020

Od čtvrtečního rozvolnění mnoho lidí využilo volnějšího režimu a vydalo se do ulic měst. Některé restaurace a kluby byly navíc otevřeny nelegálně. Policie řešila několik porušení nařízení. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) takové jednání označil jako hromadnou nezodpovědnost. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora (63), který uvedl svůj názor pro ŽivotvČesku.cz, se ale není čemu moc divit, že lidé mají chuť jít ven, navíc pokud jde o nekonzistentní názory politiků a rozporuplné názory v konfrontaci se systémem PES.

"Staví se proti sobě politika a epidemiologie. My tu máme názor profesora Prymuly, který je podložen spíše politikou, ne že by ho prosazoval, ale je si vědom politiky a proti němu na nás vrčí Blatného PES pod čtvrtým stupněm. Ovšem máme-li věřit statistikám ministerstva zdravotnictví, tak to je také obtížné, protože se jim PES občas někam zaběhne a je pak těžké ho zase dostat k boudě, aby štěkal co štěkat má. Mě ani nepřekvapilo, že se lidé zaútočili na obchody, protože sedm týdnů bylo vše zavřené a najednou mohli vydechnout. Každý není stroj, nebo čeká doma ve strachu na smrt nebo důchod, ale lidé chtějí žít, bavit se a chtějí se chovat trošku jinak, než nám diriguje nějaký systém, který si evidentně neví rady, co s tím dál. To, že to opět bude chtít sklouznout do nějakých restrikcí, je evidentní, ale do jaké míry to vede k něčemu dobrému, to netuším," prozradil pro ŽivotvČesku.cz svůj pohled na situaci Andor Šándor, který je dlouholetý respektovaný bezpečnostní expert.

Řada restaurací a hospod už po rozvolnění, tedy kdy systém PES přešel do třetího stupně, neuzavřela prostory podle nařízení. To dopálilo ministra Blatného. "Ani přes upozornění podniky nezavřely a mnohdy byly otevřené až do rána. Budu požadovat vysoké pokuty v řádu milionů korun,“ citovalo ministerstvo zdravotnictví Blatného na Twitteru.

"Tady se staly dvě věci. Tu odbornou věc komunikuje skupinka lidí, kteří mají téměř diplom na pravdu. A pokud jiný odborník se proti nim ozve, tak je ostrakizován. Mě fascinuje, že Blatný, který léčí dětskou hematologii, nic proti tomu, je to záslužná věc, si dovolí kritizovat profesora Berana, který je přední epidemiolog. Sám ministr Blatný epidemiolog není a dovolí si kritizovat takového člověka, který je mezinárodně uznávaný. A vůbec co se tady stalo, že kdo má jiný názor, pomalu by na něj dávali trestní oznámení. Tato země se šine do nějaké diktatury názoru, který si uzurpuje nějaká skupina lidí, kteří ho vehementně prosazují a považují ho jen za ten jediný správný. Zapomněli ale, že demokracie je o diskuzi," upřesnil Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek označil situaci za křehkou. Nelze podle něj vyloučit to, že by se opatření mohla zase zpřísnit. Rizikové jsou podle něj momentálně hlavně kraje Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Olomoucký, Zlínský a Vysočina. Podle epidemiologa Romana Prymuly naopak zůstane vše otevřené do konce roku, zdůvodnil to tím, že restrikce jsou politicky neprůchodné.

"Pokud se vrátíme k tomu systému PES, který se nám občas někam zatoulá, tak ten PES měl být nějakým vodítkem, co budeme dělat a jak se zachovat a tady vidíme, že ministr hrozí, že spadneme do čtvrtého stupně a bude se opět zavírat, Prymula říká, že do konce roku zavírat nebudeme, ministr Havlíček to zavírat určitě chtít nebude a co si z toho mají lidé vybrat?," dodal pro ŽivotvČesku.cz tázavě bezpečnostní expert.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.