Michelinská vánočka podle receptu maminky Radka Kašpárka. Skvost z ní dělá tonka fazole, říká
I když se to nezdá, udělat opravdu skvělou vánočku, je poměrně věda. A sami moc dobře víte, že tento druh pečiva z kynutého těsta zkrátka k Vánocům patří. Michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek (39) prozradil recept, podle kterého si můžete doma připravit geniální vánočku doma i vy - poměrně hravě. "Jde o recept mé maminky, který jsem mírně poupravil," svěřil gastro kouzelník pro ŽivotvČesku.cz.
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se do vlastnoručně vyrobené vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, která je navíc z dílny michelinského šéfkuchaře - respektive jeho maminky.
"Jde o staročeský recept mé maminky Jarušky Kašpárkové, který funguje už v naší rodině několik desítek let. Recept jsem mírně poupravil, a chuťovou výjimečnost z něj dělá exotická tonka fazole, která roste na stromě s názvem silovoň obecný a pochází ze severní části Jižní Ameriky. Používá se při výrobě parfému či farmacii," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Radek Kašpárek, který tak dal najevo, že půjde o příjemně aromatický zážitek.
Suroviny na jednu vánočku:
500 gramů polohrubé mouky
3x žloutek z vejce ideálně domácího
150 gramů másla
1x špetka soli
42 gramů droždí
150 gramů cukru krupice
2 dcl mléka
1x lžíce rumu
Kůra ze dvou citrónů
1 kus badyánu
7 kusů hřebíčku
3x sušená tonka fazole
100 gramů rozinek namočených v rumu 48 hodin
1x hrst plátkových - sekaných mandlí
Postup výroby:
Krok 1 - Základ je dobrý kvásek, který připravíme následovně: odebereme 1 dcl mléka, necháme zahřát, aby mléko mělo příjemnou teplotu na prst. Rozdrolíme droždí do mléka. Ze 150 gramů cukru odebereme jednu lžíci a přidáme do mléka. K tomu dvě lžíce polohrubé mouky z původní dávky. Vše metličkou rozmícháme na hladkou hmotu a necháme kynout pod utěrkou na teplém místě.
Krok 2 - Do velké mísy přidáme prosátou zbylou mouku, špetku soli a promícháme.
Krok 3 - Dále přidáme 3 žloutky, 150 gramů rozpuštěného másla, zbylý cukr a mléko. Lžíci rumu. Rozinky namočené v rumu. Kůru ze dvou citronů, kterou nastrouháme.
Krok 4 - Badyán a hřebíček v hmoždíři nadrtíme na prášek a přidáme do těsta.
Krok 5 - Nakynutý kvásek opatrně nalijeme do mísy k surovinám a vše zastrouháme třemi tonka fazolemi.
Krok 6 - Dokonalým hnětením připravíme hladké těsto, které opět pod utěrkou v teplé místnosti necháme nakynout. A máme hotové těsto.
Krok 7 - Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia - horký vzduch.
Krok 8 - Lehčí verze je 3-2-1 - z těsta připravíme 6 rovnoměrných bochánků, které necháme opět lehce nakynout, potom rozválíme na copy.
Krok 9 - Pleteme copy do vánočky - naskládáme na sebe a zapíchneme tři špejle, aby nám vánočka držela tvar.
Krok 10 - Potřeme rozšlehanými vejci. Posypeme mandlemi.
Krok 11 - Dáme vánočku do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut na zmíněných 200 stupňů Celsia. Poté snížíme teplotu na 180 stupňů Celsia a necháme dopéct dozlatova cca 25 minut.
Krok 12 - Po upečení potřeme rozpuštěným máslem.
Čas celého procesu výroby vánočky cca 2 hodiny.
Reklama:Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.
Reklama: