Nedá se předpokládat významná mutace viru SARS-CoV-2 jako u chřipky, říká profesor Jiří Beran

Vakcinolog Jiří Beran
Vakcinolog Jiří Beran
Foto: Archiv Jiřího Berana
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 12. 2020

V polovině roku uvedli vědci, že ve světě dominuje jedna z variant viru SARS-CoV-2, která se odlišuje od té, která se jako první objevila v Číně. Vědci přitom vyhodnotili, že tato obměna viru snáze proniká do lidských buněk, a je proto zřejmě nakažlivější než původní verze. Pokud dojde k očkování, k zásadní mutaci by dojít nemělo, uvedl pro ŽivotvČesku.cz respektovaný český vakcinolog Jiří Beran.

Obecně panují obavy, zda po proočkování populace, kdy by se měla vytvořit kolektivní imunita, bude vir reagovat nějakou mutací. Jakým směrem se může nový typ koronaviru vydat? A zda se v budoucnu můžeme dočkat mnohem zákeřnějšího viru s násobně vyšší smrtností?

"Vir SARS-CoV-2 je stabilní a nedá se předpokládat jeho významná mutace jako viru chřipky," řekl pro ŽivotvČesku.cz profesor Jiří Beran, který zatím přesně neumí odhadnou, kdy může být potlačena epidemie na území Česka.

"Především je nutné začít chránit ohroženou skupinu," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz vakcinolog logicky skutečnost, že pokud jde o největší zásah viru, tak ten je u lidí ve věkové skupině 65+.

Dobrou zprávou je, že podle Jiřího Berana je v Česku poměrně silně promořená společnost. "Myslím že desítky procent," dodal pro ŽivotvČesku.cz odborník, který už dříve poukázal, že může jít o číslo okolo 5 milionů lidí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.