Michala Viewegha zasáhla epidemie covidu: Je to novodobá morová rána. Vnímám to s respektem, říká

Michal Viewegh vydal před nedávnem novou knihu
Michal Viewegh vydal před nedávnem novou knihu
Foto: nextfoto.cz
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 14. 12. 2020

Přední český spisovatel a publicista Michal Viewegh (58) se už mnoho let významně podílí na rozvoji české kultury a řada jeho knih zůstane nezapomenutelnými také díky filmovému zpracování. Pro ŽivotvČesku.cz promluvil o současné situaci v zemi, životě v nelehké době plné obav a nejistoty. Epidemie zasáhla totiž i jeho brilantní tvorbu.

Spisovatel Michal Viewegh je úspěšný autor, jehož jméno stojí za takovými tituly jako Báječná léta pod psa, Účastníci zájezdu, Román pro ženy nebo Výchova dívek v Čechách.

Michal Viewegh se po delším čase ukázal na koncertu Victory Show Air/Lane v Lucerna Music Baru, kde slavil narozeniny jeho kamarád a hudebník Michael Viktořík (55). "Výročí se mají slavit a Viktořík je na scéně už nějakou dobu, tak si to zasloužilo oslavu. Jsme dlouholetí kamarádi, tak jsem ho přijel podpořit. Hrál mi na padesátinách. Bydlí blízko Sázavy, což je nedaleko mého bydliště, tak jsem to vnímal jako milou povinnost," řekl Michal Viewegh pro ŽivotvČesku.cz.

Otec tří dcer, Michaely, Sáry a Barbory si před osmi lety prošel těžkými chvílemi kvůli vážnému srdečnímu problému a musel být hospitalizován v pražském IKEM. Právě to mu pomohlo se začít dívat na svět jinýma očima, protože jeho uzdravení se rovnalo zázraku. Úspěšný spisovatel, kterému byla udělena v roce 1993 prestižní cena Jiřího Ortena za autobiografický román Báječná léta pod psa, promluvil pro ŽivotvČesku.cz, jak současnou dobu ponořenou do šedi epidemie vnímá.

"Koronavirus se mě dotkl zásadně jako všech. Byly zrušené všechny autogramiády, všechny s tím spojené propagační akce, ale horší bylo, že všechna knihkupectví zůstala dlouho zavřená. Knihy se sice prodávaly online, ale řada tradičních čtenářů zvyklá chodit do knihkupectví, si to nekoupila. Tím pádem i prodeje klesly," zarmouceně řekl Michal Viewegh pro ŽivotvČesku.cz, ale s vírou, že snad brzy dojde ke změně stavu a svět se vrátí do zajetých kolejí.

Současnou pandemii, která si vyžádala v celosvětovém měřítku 1,61 milionu lidských životů a nakazilo se celkem 72,2 milionu lidí, vnímá respektovaný spisovatel s velkým respektem.

"Neodvažuju se to jakkoli bagatelizovat. Divím se lidem, kteří říkají, že je to »chřipečka«. V New Yorku leželi mrtví na ulicích, protože kapacity v nemocnicích přesahovaly maxima. Je to dlouhodobá morová rána, to už dnes není možné popřít. Proto to vnímám se vším respektem. Teď už se to trochu rozvolnilo. Byl jsem třeba i v hospodě na fotbale, byť s rozestupy, ale už je to více k životu. Nejhorší byla doba, kdy jsme se vůbec nemohli potkávat, seděli jsme zavření doma a se sousedy jsme si povídali s výrazným odstupem od sebe přes plot v rouškách. Bylo to šílené. Naštěstí se s tím teď už dá nějak žít, musíme to překonat," dodal pro ŽivotvČesku.cz jeden z nejúspěšnějších tuzemských autorů Michal Viewegh.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.