Rakovina pod mikroskopem. Roman Prymula popsal, co nás zabíjí a naopak chrání
Bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula se v podcastu Jména a Osudy zaměřil na téma, které se dotýká každého z nás. Rizikové faktory vzniku rakoviny většina lidí zná, ale ne vždy se jim dostatečně vyhýbá. Ba naopak někteří lidé svým jednáním mohou jít vážné chorobě naproti. Jako jeden z klíčových faktorů vzniku nádorových onemocnění Prymula zmínil potraviny. Pro ŽivotvČesku.cz zdůraznil, že velmi důležitá je často podceňovaná konzumace zeleniny.
V podcastu Jména a Osudy, který si mimo jiné můžete poslechnout na platformě Seznam Podcasty, se exministr zdravotnictví Roman Prymula zaměřil na téma, které se ve větší či menší míře týká každého z nás. Mluvil o tom, co může stát za vznikem nádorových onemocnění – kromě stresu, který je také výrazným faktorem, zmínil i potraviny, které celý život konzumujeme.
Klíčovým ochranným faktorem je podle něj zelenina. Zároveň upozornil, že současná doba lidem nabízí přespříliš průmyslově zpracovaných potravin, které naopak tělo zatěžují. Nadbytek tuků, soli, cukrů a konzervantů může podle něho vést nejen k obezitě, ale také k chronickým zánětům, které bývají předstupněm řady civilizačních nemocí včetně rakoviny.
"Jednou z nejdůležitějších věcí jsou ale potraviny. Ty hrají klíčovou roli. Kdybychom požívali jen čisté bílkoviny, čisté tuky a čisté cukry, daleko bychom nedošli. Náš organismus je nastaven na to, že potřebuje tu balastní část, potřebujeme hodně hrubé vlákniny. A to my neděláme, zpravidla ne každý jí zeleninu, cpeme se občas bílým chlebem a to největší zlo je, pokud konzumujeme uzeniny, protože ty jsou poměrně rafinované, tam žádné balastní látky nejsou a naopak tam jsou různé konzervanty, nitráty a celá řada ne úplně pozitivních sloučenin. Proto často hovoříme o tom, že potřebujeme detoxikovat organismu a zbavit se radikálů, které podporují nádorové bujení. Bez té zeleniny to opravdu nejde, protože se vystavujeme problémům, které můžeme mít z dlouhodobého hlediska," vysvětlil Roman Prymula s tím, že zeleninu by si měl denně dopřávat každý člověk.
Kromě potravin zmínil i stres, který také dokáže významně ochromit jindy odolný organismus. "Pokud jsme ve stresové situaci, tak ten náš imunitní systém reaguje úplně jinak než běžně. To prostředí, ve kterém žijeme, je tak rychlé, že tělo nestačí regenerovat," popsal, proč je dobré vyhýbat se stresu, především pak dlouhodobému.
Jeho poselství je jasné. Změna nemusí být radikální, stačí začít malými kroky. Přidat si k obědu misku zeleniny, vynechat polotovary, uzeniny a dopřát tělu, co opravdu potřebuje. Podle Prymuly právě v těchto jednoduchých rozhodnutích často leží klíč k prevenci závažných onemocnění. "Rakovina je náš vnitřní problém," podotkl s tím, že má na její výskyt vliv i prostředí, ve kterém žijeme.
"Ze vzduchu přidechujeme nějaké kontaminanty, máme tu poměrně vysokou radiační zátěž. Víme, že řada lokalit je tady na vysoké radonové zátěži...," uvedl mimo jiné. Kromě zmíněného se Prymula v podcastu věnuje tématům jako očkování dětí, respirační nemoci, ale třeba i tomu, jaké signály vysílá tělo, když se blíží smrt.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.