Zrušit zákaz vycházení na Silvestra by představovalo obrovský problém, říká Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 12. 2020

Vláda povolí účast na půlnoční mši na Štědrý den, kostely ale mohou být zaplněny podle opatření jen zčásti. Vládní kabinet v opatření také výslovně umožní prodej na Štědrý den dopoledne. Naopak na Silvestra žádné úlevy nebudou. "Pokud by lidé vyšli pod vlivem alkoholu do ulic, vznikl by problém v souvislosti s šířením viru," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34), v čem je okolo silvestrovské noci riziko.

Od pátku platí v Česku opět zákaz nočního vycházení. Uzavřely se restaurace, hotely, vnitřní sportoviště a bazény. Obchody a služby se ani ve čtvrtém stupni zavírat tentokrát nebudou. Vláda nechystá úlevu ze zákazu nočního vycházení pro oslavy přelomu roku. Podle Adama Vojtěcha jde o dobré nařízení, protože epidemie by se mohla jednou nocí dostat zcela mimo kontrolu.

"Riziko tu je. Zrušit zákaz vycházení na Silvestra by byl problém. Když jsme na jaře řešili Velikonoce, tak jsme se obávali významného setkávání lidí. Tehdy to naštěstí k nárůstu nevedlo, ale na jaře to byla jiná situace než dnes. Viru v populaci bylo méně," řekl pro ŽivotvČesku.cz Adam Vojtěch s tím, že lidé mohou oslavit příchod Nového roku doma a tím se sníží riziko přenosu viru.

"Nikdo ale nechce lidem zakazovat Vánoce. Co si myslím a je to správně, že na Silvestra bude zákaz vycházení, protože riziko by bylo obrovské, pokud by lidé vycházeli do ulic, vytvářely by se davy a navíc pokud by lidé byli pod vlivem alkoholu, tak s dodržováním hygienických návyků by si patrně moc starostí nedělali. Vnímám to jako dobré nařízení, v situaci, která je po epidemiologické stránce těžká, tak věřím, že lidé si dokáží odpustit nějaké party a podobně. Lidé zkrátka zůstanou doma a budou slavit doma. Lidé by měli myslet na to, že mohou nakazit někoho, kdo s nemocí může potom mít problém. Co vnímám jako dobré, je skutečnost, že lidé se mohou otestovat zdarma a pokud chtějí navštěvovat druhé, měli by toho využít," dodal pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V současnosti nemocí trpí téměř 73.000 lidí. Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ve čtvrtek mírně klesl na 4617, z toho 586 je ve vážném stavu. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.