Vedlejší účinky a očkování v Česku: První vakcína bude aplikovaná 29. prosince, říká Roman Prymula

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 12. 2020

Vakcína proti onemocnění covid-19 budí u lidí silné vášně. Jedni se nemohou dočkat, až se dostanou na řadu v rámci aplikace preparátu, jiní ji absolutně odmítají. Panují obavy z vedlejších účinků. "Reakce jsou zpravidla mírné či střední a do 24 hodin odezní," uklidňuje epidemiolog Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz situaci s tím, že první dávka by měla být v Česku podána nejpravděpodobněji 29. prosince.

Očkovacích center proti covidu-19 bude asi 200, a to ve zdravotnických zařízeních. Očkovat bude také zhruba 5000 lékařů v ordinacích. První dávky vakcíny by mohly dorazit už mezi svátky. Takové jsou poslední informace ohledně preparátu, který má být velkou pomocí v boji s novým typem koronavirového onemocnění.

Oficiálně první prokázaný případ nákazou virem SARS-CoV-2 se v Číně objevil v listopadu 2019. Od té doby se vir rozšířil doslova do celého světa a způsobuje nevídané globální zdravotní, ekonomické i psychické důsledky. Uplynulo více než 12 měsíců a v některých zemích se proti němu již očkuje.

Velmi diskutovaným tématem je, že řada lidí má z očkování obavy. Strach u nich narůstá zejména z nevědomosti. Klasickou otázkou je, jaké vakcína způsobí vedlejší účinky. Pro ŽivotvČesku.cz promluvil epidemiolog Roman Prymula, který vyvrací nepravdy, mezi něž patří různé nepodložené spekulace.

"Reakce jsou zpravidla mírné či střední a do 24 hodin odezní. Nejčastěji se uplatňuje bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, bolest svalů, zimnice, bolest kloubů, horečka, otok v místě vpichu, zarudnutí v místě vpichu, nevolnost. Ve dvou případech se vyskytla ve Velké Británií závažná alergická reakce. Ta byla ale okamžitě zvládnuta. Objevila se v obou případech u těžkých alergiků," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který před pár dny odmítl pozici vládního zmocněnce pro očkování. Podle něj dojde k první aplikaci vakcíny už za pár dnů.

"První vakcína bude s vysokou mírou pravděpodobnosti aplikována 29.12. Postup závisí dominantně na dodávkách vakcín. Na počátku dostaneme pouze symbolických 9750 dávek. Až následně se budou počty zvyšovat," dodal mezinárodně uznávaný odborník pro ŽivotvČesku.cz.

První tisíce dávek vakcíny schválené pro Evropskou unii by tedy mohly v České republice už za pár dnů. V lednu pak dalších asi 250 000 dávek. Zajímavostí je, že obsah vakcíny vyžaduje skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Bez ní vydrží zhruba pět dní. Celkově má Česká republika objednáno vakcínu pro 6,9 milionu lidí. Zájem má aktuálně zhruba 40 procent populace.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.