Rastislav Maďar popsal následky, pokud se nový kmen koronaviru rozšíří v Česku

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 12. 2020

Namísto vánočního pohody a rozvolnění protiepidemických opatření Británie vstoupila do reality tvrdých restrikcí, řada evropských zemí na zemi uvalila »karanténu« a přerušila s ní letecké spojení. Důvodem je nová, významně nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2. Pro ŽivotvČesku.cz popsal bývalý vládní epidemiolog Rastislav Maďar, jaké důsledky by vznikly, pokud by se vir rozšířil na území Česka.

Zprávy o výrazně nakažlivější mutaci nového typu koronaviru, která se šíří v částech Anglie, vyvolaly značné znepokojení také v Evropě. Už během neděle oznámila řada evropských zemí zákaz letů z Británie, k nimž se v pondělí přidalo i Česko.

Jaký dopad by na život v Česku by mělo rozšíření nového kmene viru na našem území, pro ŽivotvČesku.cz nastínil respektovaný odborník Rastisav Maďar. "Vyšší infekčnost by vedla nejen ke většímu počtu nakažených, hospitalizovaných a mrtvých, ale zvýšilo by se reprodukční číslo a tím pádem i hranice pro dosažení kolektivní imunity. Současně by to vedlo k nutnosti přísnějších protiepidemických opatření, aby se dostala situace pod kontrolu. Problém by to určitě představovalo," upřesnil epidemiolog, který se podílel během jarního vypuknutí epidemie na řadě konkrétních opatření.

Viry, stejně jako SARS-CoV-2, mutují neustále, nový kmen koronaviru ale vyvolává znepokojení zejména z důvodu vysoké nakažlivosti. Ta má být oproti stávajícímu kmeni vyšší až o 70 procent. Pokud jde o reprodukční číslo, to může nový kmen zvýšit o 0,4.

Kvůli šíření nakažlivějšího kmene koronaviru se proto dá očekávat, že vznikne vyšší požadavek na zdravotnický systém.

Dobrou zprávou zatím je, že zatím není prokázáno, že by na nový kmen viru neúčinkovala vakcína. Původně panovaly obavy, že by kmen viru označený jako VUI 202012/01 mohl být vůči čerstvě zavedeným vakcínám odolnější. Britští odborníci ani experti Světové zdravotnické organizace (WHO) ale zatím nemají důkazy, že by u zmutovaného viru vyvinuté vakcíny neúčinkovaly.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.