Co si od neděle v supermarketu nekoupíte: Sortiment bude znepřístupněn páskou, říká mluvčí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 12. 2020

V neděli přejde Česko do velmi striktního opatření v rámci pátého stupně epidemického systému PES. V supermarketech tak bude možné prodávat pouze výrobky povolené pro prodej v malých obchodech. Co to pro lidi znamená? Řadu zásadních změn. Pro ŽivotvČesku.cz mluvčí jednoho z největších řetězců hypermarketů upřesnil, co si ve velkých obchodech nebudete smět koupit.

Výjimky ze zákazu prodeje, který má platit od 27. prosince, budou obdobné jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Vedle potravin tak budou supermarkety i malé obchody moci prodávat například drogerii, galanterii či potřeby pro chovatele.

"V případě našich velkých hypermarketů nepůjde prodávat oblečení, hračky, vánoční dekorace, knihy, papírenský sortiment a některé další. Tento sortiment bude znepřístupněn a ohrazen páskou, aby zákazníci měli přehled, ve kterých odděleních zboží mohu nakupovat v omezeném počtu metráže na jednoho zákazníka, což podle nařízení činí 15 metrů," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Výjimka ze zákazu bude platit také pro prodej benzinu, lékárny, výdejny zdravotnických prostředků, zverimexy, prodejny brýlí a čoček, novin a tabáku. V provozu budou moci být i prádelny a čistírny, servisy a myčky aut, železářství, odtahy, zásilkovny, květinářství, galanterie, zámečnictví. Fungovat budou moci i instalatérství a prodejny bílé elektroniky. Otevřeny budou i pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží. Platit má i výjimka pro prodej zbraní a střeliva.

Dané opatření jako v minulosti obecně zakazuje maloobchodní prodej a následně uvádí výčet výjimek. Za tímto seznamem pak uvádí, že »jiné zboží a služby je zakázáno v prodejnách nebo provozovnách prodávat nebo poskytovat«.

Na nerovnost podmínek pro prodej v supermaketech a malých obchodech upozorňovala při podzimní vlně epidemie opozice. Část politických stran podmínila srovnáním konkurenčního prostředí svůj souhlas s podporou nouzového stavu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.