Michal Jančařík onemocněl covidem-19: Zánět, teploty, ztráta čichu, popsal průběh nemoci moderátor

Michal Jančařík popsal průběh onemocnění
Michal Jančařík popsal průběh onemocnění
Foto: Archiv Michala Jančaříka
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 12. 2020

Ani Michalu Jančaříkovi (45) se nevyhnulo zákeřné onemocnění covid-19. A rozhodně kvůli jeho vleklým zdravotním problémům po transplantaci ledviny a komplikacím s imunitním systémem, na které bere léky, nešlo o »nicotnou chřipečku«. Charismatický moderátor pro ŽivotvČesku.cz popsal průběh nemoci, s čím vším musel bojovat a jaké má dodnes následky.

Prodělal jste onemocnění covid-19, jaký jste měl průběh a jak vám bylo?

Ano, v říjnu si mě našel… Byl jsem od konce srpna v jednom kole, nahrnul jsem si moc práce a rehabilitaci, tak jsem prvotní únavě nepřikládal velký význam. Pak jsem ale dostal teploty a kašel a musel jsem do postele. Zároveň jsem měl zánět močových cest, na který jsem dostal antibiotika a ty mi pomohly od teplot a kašle. Pak jsem 14 dní prospal a únava mě provázela ještě pár týdnů. Tedy sečteno podtrženo to proběhlo velmi dobře, zaplať Bůh…

U vás jde kvůli komplikacím s imunitním systémem po transplantaci ledviny o poměrně velké riziko. Máte nějaké následky jako ztrátu čichu, chuti, zhoršené dýchání?

Trvale následky naštěstí nemám, musím zaklepat… O čich jsem přišel jen asi na týden, dýchat můžu normálně.

Mluví se o tom, že člověk, který prodělá onemocnění, získá proti viru SARS-CoV-2 imunitu. Jak je to u vás?

Minimálně na tři měsíce prý imunitu mám. Doufám, že i na déle, jak uvedl několikrát profesor Jiří Beran.

Po zdravotní stránce to s vámi vypadá aktuálně jak?

Aktuálně jsem sice bez fyzické kondice, jak jsem na podzim kolem covidu dost ležel, ale jinak musím zaklepat, cítím se dobře. Je to snad i povzbudivá zpráva pro lidi, co mají zdravotní potíže, že to mé tělo zvládlo dobře, musím zaklepat.

Jak v současnosti vypadá váš život pracovně?

Začal jsem koncem léta vysílat pro CRo Plzeň, slyšet mě tam můžete každý čtvrtek od 18 do 19 hodin. Mám z toho velkou radost a nabídky Českého rozhlasu si považuji.

Aktuálně je tématem číslo jedna očkování. Můžete vakcinaci se svými zdravotními komplikacemi podstoupit?

Tohle musím ještě konzultovat s nefrologem, ke kterému chodím, zda ta bude možné.

Kdy se vrátíte do televize?

V televizi vlastně jsem, prostřednictvím hlasu. Čas od času načítám české znění dokumentu pro Českou televizi. Úžasná práce, moc mě to baví. Na Novu se budu moci vrátit, až covid pomine, už se velmi těším, chybí mi to.

Jak vnímáte současnou dobu?

Je to blázinec. Věřím, že očkování hodně pomůže a na jaře už bude výrazně lépe. Doufám, že se společnost zase rozběhne, co je teď asi nemůže vyhovovat nikomu.

A když máme před sebou vítání nového roku a tedy Silvestr. Co připravujete pracovně na další rok?

Začínám 12. ledna, budu číst dokumenty. Pak budu dělat reklamy pro rádio a taky bych měl načítat svou první audioknihu, na to jsem hodně zvědavý. Naštěstí krátkou… Doufám, že se rozběhnou divadla, zastupuju skvělou hru Enigmaticke variace s Martinem Stránským, celý podzim se ale bohužel nehrálo.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.