Na tyto zákroky se kvůli koronaviru nedostanete: Odkládá se výměna kyčlí i operace mandlí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 1. 2021

Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádné opatření, podle kterého nemocnice nesmí od 31. prosince přijímat pacienty k plánovaným zákrokům, které je možné odložit. Odložení plánovaných zákroků pomůže uvolnit kapacitu pro pacienty s nemocí covid-19. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že pocit pacientů s koronavirem bude v následujících dnech narůstat. "Odložili jsme plánované operace, které nejsou akutní," potvrdila pro ŽivotvČesku.cz mluvčí Nemocnice na Bulovce Simona Krautová. Počkáte si například na výměnu kyčelního kloubu či na plastické zákroky.

Česko do nového roku vstupuje s indexem rizika koronavirové epidemie na dosud nejvyšší úrovni. K dnešku stoupl na 90 bodů ze sta a zůstává v nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy.

"S ohledem na rostoucí počet hospitalizovaných pacientů s nemocí COVID-19, jejichž zdravotní stav vyžaduje poskytování akutní lůžkové péče, včetně péče intenzivní, je nutné zajistit zvýšení kapacit akutní lůžkové péče, včetně péče intenzivní, pro osoby s nemocí COVID-19. Za tímto účelem se nařizuje poskytovatelům akutní lůžkové péče okamžité zastavení příjmu nových pacientů za účelem poskytování plánované péče, které je možné provést bez výrazného vlivu na zdravotní stav pacientů. Odložení plánované péče umožní mobilizovat kapacity pro poskytování zdravotní péče pacientům s nemocí COVID-19, kteří budou v současnosti nebo v nejbližších týdnech vzhledem k současné epidemiologické situaci tuto péči potřebovat. Pokud by takto nebyly mobilizovány dostatečné kapacity pro poskytování péče pacientům s nemocí COVID-19, hrozilo by přímé riziko poškození zdraví těchto pacientů, včetně rizika úmrtí z důvodu nedostatečných kapacit," stojí ve výnosu ministerstva zdravotnictví, který podepsal ministr Jan Blatný.

Podobné nařízení na nemocnice dopadlo již na jaře při první vlně. Podle dat k 31. prosinci 2020 je v nemocnicích zhruba 21.500 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík, 70 procent z nich bylo na konci roku obsazeno. Lůžek intenzivní péče je 3800, neobsazených byla jedna čtvrtina. Umělých plicních ventilací je v nemocnicích téměř 2100, 43 procent kapacity bylo poslední den roku 2020 neobsazeno.

Kvůli mimořádnému opatření ministerstva zdravotnictví dochází k tomu, že nebudou probíhat operace karpálních tunelů, operace nezhoubných cyst, výměny kyčelních kloubů, odstraňování znamének a pih, vyjmutí krčních mandlí a plastické operace. Tedy zákroky, při kterých při odkladu nehrozí ohrožení pacientova života.  

"Je to nařízení ministerstva zdravotnictví, kterým se řídíme. Odložili jsme plánované operace, které nejsou akutní, tedy které neohrožují lidi na životě," potvrdila pro ŽivotvČesku.cz mluvčí Nemocnice na Bulovce Simona Krautová. 

Laboratoře ve čtvrtek odhalily 13.274 nových případů nákazy koronavirem. Polovina testů byla pozitivních. Celkem v České republice s nákazou bojuje 120.238 infikovaných, z nichž 6023 je hospitalizováno. Stav 865 pacientů je vážný a jsou na jednotkách intenzivní péče.   

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.