Trik na nejlevnější test na covid, který zvládnete doma. Odborník: Když se potvrdí, zůstaňte v karanténě
Ztráta čichu a ztráta chuti jsou typickým příznakem onemocnění covid-19. Postihuje poměrně vysoké procento nakažených. A u respiračních nemocí jde o poměrně vzácný jev. Jednoduchý test, který si můžete udělat doma, vám může více napovědět, zda jste se virem SARS-CoV-2 nakazili. "U velké části nakažených dojde ke ztrátě čichu jeden i více dnů poté, co začnou být infekční, tedy minimálně 5 dnů po nákaze," řekl pro ŽivotvČesku.cz evoluční biolog Jaroslav Flegr.
Je to pocit, který většina lidí s běžným nachlazením nezažívá. Bez jakýchkoli výstražných znamení najednou ztratí chuť i čich. Při nákaze koronavirem jde zcela o typický příznak, který signalizuje, že v těle probíhá nemoc jinak, než u běžného nachlazení.
Pokud si nejste jistí, zda jste přišli do kontaktu s infikovaným a přesto přemýšlíte nad tím, zda nejste přenašečem, není nic jednoduššího, než si udělat screening přímo doma. K tomu stačí pravidelně přičichnout k něčemu, co je aromatické jako káva, parfém, zrající sýr, zkrátka běžné věci, které máte doma.
I když nejde o stoprocentní metodu, když si k tomu změříte teplotu, může vám to o vašem stavu napovědět více. A lze následně podniknout takové kroky, abyste své nejbližší či přátele nenakazili, protože pro ně může být průběh nemoci třeba mnohem závažnější.
"U velké části nakažených dojde ke ztrátě čichu jeden i více dnů poté, co začnou být infekční, tedy minimálně 5 dnů po nákaze. Příznak obvykle do týdne vymizí, ale poměrně často může přetrvávat týdny až měsíce poté, co infekční být přestanou. Jako náhrada diagnostických metod, tedy ztráta čichu, rozhodně fungovat nemůže – přichází pozdě a velmi často se ani neprojeví. V případě atypického – například velmi lehkého – průběhu covidu však může posloužit jako důležité varování, že bychom se měli v první řadě izolovat a pokud možno i absolvovat PCR test. Lehký průběh se totiž může rychle zvrhnout v průběh velmi těžký, při které už jde o každou hodinu. Mimochodem často uváděná ztráta chuti, je ve skutečnosti druhotným výsledkem ztráty čichu. Na chuti jídla se totiž podílí signály z chuťových i čichových receptorů," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz evoluční biolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Flegr.
Proč lidé přichází o čich a chuť, pro ŽivotvČesku.cz vysvětlil primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý. "Vir má sídlo v respiračním traktu. Způsobuje rýmu, byť to není úplně vedoucí příznak. Ale to, že virus se množí v nosní sliznici, je zcela jasné. To, že se množí v dutině ústní, kde jsou pohárkové buňky a od nich vedoucí dráhy nervové, je také jasné. V tom nose je to úplně jasné, protože tam jsou epitelové tkáně, které mají za úkol vnímat čichové podněty, zpracovat je a převést na nervový vzruch. Není ještě úplně jasné, kterou z těch struktur na té dráze virus poškozuje. Je to poměrně překvapivá vlastnost toho viru, nebývá to u jiných respiračních infekcí. To poškození je logicky dané tím, že se virus množí v místě, kde jsou zodpovědné buňky," shrnul pro ŽivotvČesku.cz uznávaný odborník infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice s tím, že ztráta čichu je jeden z nejdéle trvajících následků onemocnění.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.