Jan Hamáček upřesnil, jak je to se zásobami jehel a stříkaček. Jsou na 65 dnů, uvedl

Ministr vnitra v demisi Jan Hamáček
Ministr vnitra v demisi Jan Hamáček
Foto: Michal Protivansky / CNC / CNC / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 1. 2021

Stát začal do nemocnice dodávat vakcinační látku proti koronaviru, panují ale obavy, že nebude stačit materiál jako jsou jehly a stříkačky. Česká republika čeká také na materiál z Číny, který by měl dorazit v rámci celoevropského tendru. "V České republice jsou zásoby injekcí pro aplikaci očkování na 65 dní, uvedl po dnešním jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček. Situaci okomentoval pro ŽivotvČesku.cz uznávaný bezpečnostní expert.

Analýza ministerstva průmyslu, kterou si Ústřední krizový štáb zadal, ale odhalila nepoměr v zásobách jednotlivých krajů. Pokud v některém regionu bude nedostatek materiálu, měl by se obrátit na ministerstvo zdravotnictví a získá zápůjčku z některé fakultní nemocnice, dodal Hamáček.

Stát podle Hamáčka loni objednal zásoby materiálu nutného k očkování v objemu poloviny předpokládané spotřeby. První dodávky by měly dorazit na přelomu ledna a února. "Než naskočí rezervy státu, aktuálně v celé ČR je 689.000 injekčních stříkaček pro aplikaci a 793.000 jehel," uvedl. Stříkaček pro ředění je téměř 1,4 milionu, jehel pro ředění 680.000 a rozpouštědel je k dispozici osm milionů balení, doplnil.

Centrální rezervační systém pro očkování proti koronaviru bude spuštěn 15. ledna pro seniory starší 80 let, od 1. února pak bude systém otevřen pro všechny zájemce. Očekává se, že o vakcínu projeví zájem možná i miliony lidí. Panuje obava, že lékaři nebudou mít k dispozici právě dostatek jehel a stříkaček.

Stát do nemocnic dodává vakcínu, ale jehly a stříkačky musí nemocnice zajistit z vlastních zásob. Základní vybavení se na pokyn vlády z poloviny loňského prosince snaží zajistit Státní správa hmotných rezerv. Podle Českého rozhlasu, který na problematiku upozornil, se také čeká na dodávky, které mají v rámci společného evropského tendru dorazit z Číny.

"Jestliže krizový zákon umožňuje nakupovat bez výběrových řízení ve prospěch dobra, tak nechápu, proč se tak neděje. Chtít očkovat a nemít jehly, to by snad nevymyslel ani Jára Cimrman," okomentoval před pár dny situaci pro ŽivotvČesku.cz bezpečností expert Andor Šándor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.