Jan Kanyza: Kultura nejsou jen divadla. Ale i úroveň chování lidí, to teď musíme pěstovat, říká

Herec Jan Kanyza
Herec Jan Kanyza
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 1. 2021

Jan Kanyza (73) začal studovat herectví díky kamarádům. Dal mu přednost před svou druhou velkou vášní, kterou je malířství. Nikdy svého rozhodnutí nelitoval. V současnosti patří k hercům, kteří věří, že boj s epidemií nového typu koronaviru brzy skončí a opět se život vrátí zpět do zajetých kolejí. "Musíme se s tím naučit žít, protože ten vir tady bude pořád," řekl pro ŽivotvČesku.cz brilantní herec. Dále upozorňuje na skutečnost, že lidé by měli v těchto těžkých momentech mít nadhled a pěstovat v sobě dobrou úroveň chování - o tom totiž kultura podle herce je.

Nouzový stav a s ním související vládní nařízení kromě gastropodniků uzavřely také veškeré kulturní a vzdělávací instituce. Aktuálně je řada umělců bez práce a otázkou stále zůstává, jak dlouho ještě tento stav potrvá.

"Současnou dobu vnímám tak, že to tady je a že to existuje. Musíme se s tím naučit žít, protože ten vir tady bude pořád. Nastěhoval se do celého světa a budeme to muset překonat," popsal pro ŽivotvČesku.cz herec Jan Kanyza, jak prožívá nelehkou dobu, která si vybírá čím dál větší daň.

Respektovaný herec osobně nemá obavy z toho, že by koronavirová krize výrazně poznamenala kulturu do budoucna, i když je přesvědčený, že její zastavení jí ublížilo. Na otázku, zda může současná doba hereckou branži či divadelní nějak ovlivnit do dalších let, otevřeně odpovídá, že divadlo přežilo mnohem tvrdší a zásadnější doby. V současnosti je podle Jana Kanyzy důležité pěstovat v sobě úroveň chování.

"Podle mě se česká kultura z uzavření vzpamatuje. Ne že bych byl nějaký optimista, jsem povahově spíše skeptik, což je poučený optimista, ale vzpamatuje se. Nebude to hned a chce to určitou dávku trpělivosti, ne rezignaci. Česká kultura byla mrzačena po dlouhé roky, takže nějaký virus ji zničit nemůže. Do kultury patří nejen divadlo, koncerty, filmy, výstavy a další, ale také úroveň chování lidí. A to teď, když je vše zavřené, je nutné pěstovat sami v sobě, abychom byli kulturní lidé, to je podstatné," upřesnil svůj pohled na současnou dobu rodák z Lipníku nad Bečvou, který ztvárnil desítky výrazných filmových i divadelních rolí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.