Na divokou minulost chce zapomenout. Robert Downey Jr. je na výsluní, o hříšném mládí odmítá mluvit

Americký herec Robert Downey Jr.
Americký herec Robert Downey Jr.
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 26. 1. 2021

Nejednou se Robert Downey Jr., dnes známý hlavně jako superhrdina Iron Man, ocitl v protidrogové léčebně. S narkotiky se poprvé setkal už při studiu na baletní akademii v Londýně a s pauzami se k nim vracel i po letech.

V televizních talkshows, rádiích i tisku Robert o své drogové minulosti, během které byl i zatčen, mluvil mnohokrát. V roce 2015 ale došel k rozhodnutí se o ní definitivně nezmiňovat a nejlépe o ní ani neposlouchat.
Při tiskové konferenci k filmu Avengers: Age of Ultron se rozlítil na novináře, který se na jeho minulost zeptal. "Jsme tady kvůli filmu, ne kvůli tomu, co jsem dělal před lety," řekl a odešel. Zpětně svého odchodu z pódia nelituje.

Dnes Downey, jehož vzhled nebyl drogami nijak poznamenán a stále se těší zájmu žen, odmítá mluvit s kýmkoliv, kdo by jeho skandály chtěl řešit. "Pódium jsem měl tehdy opustit dřív, ještě než ten novinář stihl dokončit větu. To je jediné, čeho lituji," řekl v rozhovoru s rozhlasovým moderátorem Howardem Sternem.

Robert Downey Jr. je přesvědčený, že jeho kariérní úspěchy jsou zajímavějším tématem a i díky nim si zaslouží, aby dveře za minulostí zůstaly zavřené. "Pokud někoho tolik zajímá mé pošramocené mládí, ale má kariéra mu je ukradená, je to jen syfilitický parazit," řekl sebevědomý a odhodlaný herec.

V obraně své cti by se podle vlastních slov nebál někomu ublížit. "Musím se od zlých lidí toužících po skandálech držet dál. Jinak bych jim dal ruce okolo krku a to by byl teprve příběh," dodal Robert Downey Jr., který jako držitel dvou Zlatých glóbů věří, že jeho úspěch je zajímavé téma samo o sobě i bez rozebírání palčivého tématu minulosti.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.