Přehled počasí na únor: Čeká nás teplotní rokenrol jako v lednu, o sníh nepřijdeme, říká meteoroložka

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 1. 2021

Leden, který přinesl v souvislosti s počasím řadu teplotních výkyvů, se pomalu loučí. A v pondělí nastoupí únor, který nebude dalece odlišný od svého předchůdce. "Vypadá to, že únor bude tančit podobný teplotní rokenrol, jako tomu bylo v lednu," nastínila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová o počasí v nadcházejícím měsíci.

Letošní únor by měl být teplotně lehce nadprůměrný. Ale tak vysokou teplotní odchylku od normálu jakou přinesl loňský únor, ale nečekejme.

"Loňský únor byl v pražském Klementinu s průměrnou měsíční teplotou 6,9 °C nejteplejší o počátku tamního měření tj. od roku 1775. Srážkově byl výrazně nadnormální s průměrným srážkovým úhrnem 77 mm, kvůli vysokým teplotám, ale většina srážek s výjimkou horských oblastí padala v dešti. Letošní únor přinese do nížin opět dny se sněhovou pokrývkou," řekla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Druhý nejteplejší únor po tom loňském byl únor roku 1990 (s průměrnou teplotou 6,5 °C), na třetím místě únor roku 1995 (6,3 °C) a čtvrtý nejteplejší byl únor roku 2002 s (6,1 °C). Nejchladnější únor je z roku 1929 (s průměrnou teplotou -11 °C), na druhém místě je únor z roku 1956 (-9,4 °C), a na třetím místě únor roku 1827 (-7 °C).

Výhled počasí na únor


Období 1. - 10.

Převážně velká oblačnost - oblačno až zataženo, v první polovině období občas sněžení, přechodně sněžení pouze na horách, jinak déšť. Ojediněle i srážky mrznoucí. Koncem období srážky pouze ojediněle. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty zpočátku a koncem období -3 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a na sněhové pokrývce až -12 °C. Uprostřed období 6 až 1 °C. Denní teploty zpočátku a koncem období -3 až 3 °C, uprostřed období 5 až 10 °C.

Období 11. - 20.

Převážně zataženo, mlhavo. Ve druhé polovině období přibývání frontální oblačnosti - místy s občasným deštěm, od vyšších poloh se sněžením. Ranní teploty -2 až -8 °C. Denní teploty v první polovině období -3 až 3 °C, postupně 3 až 8 °C.

Období 21. - 28.

Oblačno až polojasno, občasné sněhové přeháňky, v nížinách přechodně déšť, déšť se sněhem nebo srážky mrznoucí. Ranní teploty +1 až -5 °C. Denní teploty -1 až 5 °C.

A na závěr dobrá zpráva: Ve sněhové pokrývce leží v průměru tolik vody, že by pokryla 16,4 litrů vody na metr čtvereční, jinými slovy tolik vody, že by naplnila Orlík, Lipno a Slapy dohromady. Což je super start pro doplnění hladiny podzemní vody.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.