Ministr Jan Hamáček upřesnil, který ukazatel v boji s epidemií covidu je aktuálně nejdůležitější

Ministr vnitra Jan Hamáček
Ministr vnitra Jan Hamáček
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 31. 1. 2021

Počet lidí hospitalizovaných v českých nemocnicích s onemocněním covid-19 v sobotu klesl o 476 na 5391. To je dobrá zpráva, která ukazuje, že opatření začínají fungovat. "Nejdůležitější jsou počty lidí v nemocnicích," řekl pro ŽivotvČesku.cz ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (42). Podle něj totiž rozvolnění může nastat, až bude okolo 1500 až 1000 hospitalizovaných.

Od začátku epidemie byl nový koronavirus v Česku potvrzen u téměř 985.000 lidí. Tuto sobotu přibylo 4025 nově prokázaných případů covidu, o zhruba 200 méně než o týden dřív. Pozitivních bylo 28 procent otestovaných vzorků.

"Já věřím, že to zvládneme. Nejdůležitější jsou počty lidí v nemocnicích. Dnes už je rezerva minimální. Jakýkoliv masivní nárůst znamená přetečení zdravotnického systému, což nechceme a snažíme se čísla dostat dolů. Do toho uvidíme, jak lidé budou dodržovat opatření. Pokud to bude klesat, je to dobrá zpráva," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz vicepremiér Jan Hamáček, který ukazatel epidemie je v tuto chvíli nejzásadnější. Hraje velkou a důležitou roli pro případné rozvolňování.

"Až bude v nemocnicích méně než 1500 či 1000 pacientů. To je číslo, které je realistické. Dnes máme přes 5000 lidí hospitalizovaných a až se dostaneme tedy ke zmíněným číslům, tak se otevře," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz vicepremiér Jan Hamáček, kdy se lidem opět otevřou jejich oblíbené podniky a budou znovu moci využít služeb jako třeba kadeřnických salonů, restaurací, barů a dalších.

Hamáček dále upozornil, že rizikem, které ještě může zamíchat kartami, je nová mutace viru. Bude hodně záležet na lidech, jak budou dodržovat nastavená opatření.

Téměř devět z deseti nakažených od loňského března už se z nemoci uzdravilo. Naopak 16.308 lidí s covidem zemřelo.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.