Nikol Trojanová kritizuje zavřené školy. Pusťte děti do třídy, izolace je ničí, říká moderátorka

Nikol Trojanová
Nikol Trojanová
Foto: archiv Nikol Trojanové
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 2. 2021

Ve snaze ochránit zranitelné skupiny obyvatelstva před koronavirem nechala česká vláda uzavřít školy. Činnost přerušila také řada sportovních a pohybových kroužků. Děti sedí doma a ničí je izolace. "Pro děti i rodiče to je psychicky náročné," uvedla pro ŽivotvČesku.cz moderátorka a cestovatelka Nikol Trojanová (30).

Můžeme se bavit o tom, že na boj s koronavirem doplácí majitelé restaurací nebo vlekaři, ale nesmíme zapomínat na nejmladší generaci. Vláda opakovaně tvrdí, že školy mohou představovat časovanou bombu, žáci sedí doma a čekají, kdy toto temné období konečně skončí. Kromě žáků 1. a 2. tříd, které do škol chodit zatím mohou, ostatní žáci bojují s distanční výukou.

"Malé děti kolem sebe nemám, takže to sleduji jako objektivní občan, ale stejně mě to štve. Pro děti i rodiče to musí být psychicky velmi náročné období. Myslím si, že děti přichází o to nejkrásnější období. Pamatuji si na nádherná léta s kamarády, jezdili jsme na lyžáky, na školy v přírodě, pamatuji si na to povídání i zlobení a vím, že toto těm dětem už nikdo nevrátí," uvedla pro ŽivotvČesku.cz Nikol Trojanová, která se domnívá, že není možné nejmladší generaci takto izolovat.

Rodiče často chodí do práce (pracovní kolektivy se dál mohou scházet) a malé děti tráví doma mnoha času před počítačem, protože když nemají přímo online hodinu, tak si musí dělat úkoly. Možná by šly i ven, ale to zase slyší, že venku číhá covid a že nejlepší je být doma. Pohybové, sportovní a taneční kroužky se také zastavily, protože nikdo z lektorů nechce riskovat či obcházet vládní restrikce.

"Smekám před rodiči, kteří stíhají ještě domácí výuku. Smekám před těmi rodinami, které se narychlo vybavily počítači a smekám před dětmi, jak to celé zvládají. Když pak koukám na obrázky z hor, tak si říkám, že je velmi jednoduché rodiče kritizovat, že berou děti ven na kopec na sáňky či na lyže. Jenže nejde pořád sedět doma, děti prostě ven musí. Když žijete na vesnici, tak se to nějak zařídí, ale co když bydlíte v paneláku? To se mají ty rodiny hroutit doma? Myslím si, že je načase o tom začít mluvit," řekla moderátorka a cestovatelka pro ŽivotvČesku.cz.

Nikol Trojanová se také domnívá, že Česká republika by se ohledně přístupu ke vzdělání měla inspirovat švédským modelem. Švédsko první stupeň základních škol nezavřelo za dobu epidemie a nedávno rozhodlo o otevření středních škol. Švédští politici rozhodli, že vzdělání patří k prioritám a že domácí vzdělávání prohlubuje rozdíly mezi žáky.

"Ve zmiňovaném Švédsku jsem byla v listopadu a pandemii zvládají skvěle, aniž by všechny skupiny lidí připravili o rok normálního života.
Nejvíc to ale tady u nás odnášejí děti a školáci. Musí být traumatizující nevyrůstat mezi vrstevníky, nehrát si o přestávkách, téměř nesportovat, sedět celý den za monitorem... My to ještě nějak vydržíme. Ale pusťte děti do škol. Vyrůstá nám tady skupina lidí, která jednou bude muset tenhle stát živit a už rok jsou doma, neprospívá to jejich zdraví a vůbec, co to je za dětství,"
dodala emotivně pro ŽivotvČesku.cz Nikol Trojanová s tím, že nejmladší generace představuje budoucnost této země.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.