Po hospodách se otevírají vleky. Vláda se bojí nařízení vymáhat a důvěra lidí dál klesá, říká Andor Šándor

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 3. 2. 2021

Část podnikatelů přestává respektovat vládní nařízení a otevřeně revoltuje proti současným restrikcím. Po hostinských se k protestu připojili někteří vlekaři. Některým podnikatelům došla trpělivost a dávají to otevřeně najevo. To je nebezpečná situace, která může vést k napětí ve společnosti. "Musíte vydávat jen taková nařízení, která jste schopní vymáhat," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Andor Šándor (63), který je přesvědčen, že vláda se v tuto chvíli už bojí proti revoltujícím občanům rázně zakročit.

Proti nařízením vlády již neprotestují pouze hoteliéři a hospodští, ale přidávají se také provozovatelé vleků. Protest proti současným restrikcím vede zejména iniciativa Chcípl PES. Iniciativa na svém facebookovém profilu ukázala ve středu video, jak se lyžuje na Vaňkově kopci nedaleko Ostravy.

Provozovatel vleku Martin Kafka uvedl, že se dostal do ekonomických problémů, když musel sehnat 450.000 korun na zaplacení účtu za elektřinu. Ve středu nechali vlek zastavit policisté a celou věc řeší jako přestupek. Policisté budou vlek na Vaňkově kopci v dalších dnech monitorovat.

Bezpečnostní expert Andor Šándor opakovaně upozorňuje, že napětí ve společnosti stoupá. Pokud lidé neuvidí světlo na konci tunelu, tak bude frustrace narůstat. Do problémů se ale dostává také stát, protože není schopný dodržování restrikcí vymáhat.

"Viděl jsem, jak policie přijde k restauraci, o které se ví, že se tam každý den hoduje, ale policie najednou neví, jak má reagovat. Vládní nařízení nejsou proporcionální, nejsou logická a nejsou dobře zdůvodněná. To vše dohromady vytváří prostor pro to, že lidé nařízení začali obcházet. Zásadní je, že vláda nemá důvěru. A jak do této situace nyní vstoupit s nějakým vymáháním pravidel? Vláda se toho bojí celou dobu. Teď je tu velká nedůvěra a neochota směrem k vládě. Musíte vydávat jen taková nařízení, která jste schopní vymáhat," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor s tím, že situace se dál komplikuje. Vláda na vymáhání pravidel nesmí rezignovat, to by pak stát ztratil svou roli. Zároveň musí postupovat »v rukavičkách«, aby nedošlo k větším protestům a k eskalaci napětí. Andor Šándor upozorňuje na to, že lidé jsou den od dne nervóznější.

"Trvá to už moc dlouho a lidé světlo na konci tunelu nevidí. To není jen o tom, že ti lidé prodělávají peníze. Lidé chtějí něco dělat, nejde měsíce sedět doma a jen poslouchat, jak ten koronavirus zabíjí, když část lidí tento pocit vůbec nesdílí. Vláda se často ohání tím, že nařízení se dělají i v jiných státech. Málokterá země ale zavřela školy, my jsme školy úplně zlikvidovali. Všude se lyžuje, domácí obyvatelstvo může lyžovat třeba v Rakousku. U nás se všechno zavře a nelogicky se to zdůvodní. Pak ale někdo přijde a začne tvrdit, že nejvíce se lidé nakazí v zaměstnání. Ale to vláda nezakáže, protože řekne, že to nejde. Přitom by to šlo, ale neumíme využívat ani nouzový stav. Nebylo to zavřené, protože to nejsme schopni kompenzovat. Stát se rozhodl zlikvidovat celou sféru služeb, zatímco státní úředníci stále berou sto procent platů. To není vůči lidem spravedlivé," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bezpečností expert, který zopakoval, že ministři nemají představu u běžném životě a vlastně neví, jaké tlaky se ve společnosti formují.

Další velký protest iniciativa Chcípl PES chystá na neděli 14. února. Lidé po celé republice by se měli vydat na historická místa, aby tím vyjádřili protest proti současným opatřením. Iniciativa Chcípl PES také uvažuje o vstupu na politickou scénu. "Mnoho lidí nám říká, že v minulosti volili různé strany, i třeba hnutí Andreje Babiše, a teď nám říkají, že tyto strany ztratily jejich důvěru. Letošní volby už nestihneme, ale myslím si že za dva roky v obecních volbách už možná budeme kandidovat," uvedl pro ŽivotvČesku.cz mluvčí iniciativy David Biksadský.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.