Totální lockdown v Česku. Exministr Adam Vojtěch prozradil, jestli k takovému opatření přistoupit

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 2. 2021

V pátek přibylo v Česku 8559 potvrzených případů covidu, zhruba o 500 víc než před týdnem. Počet zemřelých s koronavirem přesáhl hranici 17.000. Z těchto čísel se dá jednoduše vyčíst, že epidemie nebrzdí, ale stagnuje. Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34) pro ŽivotvČesku.cz prozradil, co si myslí o variantě zavést v Česku totální lockdown, tedy o řešení, které je podle mnohých odborníků efektivním řešením.

Před více než týdnem vláda jednala o zpřísnění opatření. Kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku rozhodla o uzavření vleků a lanovek. Lidé mohou nově využít hrazené antigenní testy jednou za tři dny. Platí zákaz návštěv v nemocnicích, ubytování v hotelech pouze s potvrzením zaměstnavatele a další.

Sám ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) před pár dny přiznal, že v prosinci zavedená opatření nefungují. Navíc existuje hrozba nástupu takzvané britské mutace viru, která je až o 40 procent nakažlivější. Někteří odborníci jako třeba prezident České lékařské komory Milan Kubek by uvítali, aby se přešlo k tvrdému lockdownu po dobu 2 až 3 týdnů, kdy by se následně mohly otevřít služby a podobně.

"Otázkou je, jakou by měl lockdown podobu. V nějaké formě lockdownu jsme, protože opatření jsou poměrně přísná. Pokud by šlo o úplné uzavření, je to otázka, zda by taková změna něco přinesla či by naopak přispěla k nějaké frustrací lidí. Myslím si, že jak jsou opatření nastavena, ta bych je nějaký čas takto ponechal a vyhodnotil je v horizontu 14 dnů. V tuto chvíli bych cestou tvrdého lockdownu nešel," řekl svůj pohled na současnou situaci Adam Vojtěch, který funkci šéfa rezortu zdravotnictví zastával tři roky s tím, že by naopak viděl jako účinnější cestu vymáhání současných opatření.

Aktuálně jsou nemocnice podle ministerstva zdravotnictví Jana Blatného na hraně kapacit, právě jejich naplněnost je nyní podle vlády hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy. 

Začátkem ledna bylo v zemi přes 7000 hospitalizovaných s covidem, od té doby jejich počet klesá.

Statistiky ministerstva ale nezohledňují to, že pacient s covidem-19 v nemocnici je po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, nemá-li poslední tři dny příznaky. V počtech hospitalizovaných nakažených novým typem koronaviru se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny, někdy i měsíce.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.