Česko v krizi. Děláme vše pro to, aby nouzový stav již nebyl potřeba, říká Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Foto: Se svolením Ivana Bartoše
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 2. 2021

V pondělí laboratoře v Česku odhalily 7663 případů koronaviru, o 463 víc než o týden dřív. S nemocí covid-19 je v nemocnicích 5855 lidí, za den jich přibylo zhruba 200. Česko prožívá zásadní krizi, kdy je více než měsíc »uzavřeno« v pátém stupni protiepidemického systému PES. Aktuálně se nejvíce mluví o tom, zda v Česku bude prodloužen nouzový stav. Vláda podle všeho nemůže počítat s podporou KSČM. Nynější nouzový stav skončí v neděli 14. února. "Děláme vše pro to, aby nouzový stav již nebyl potřeba," řekl pro ŽivotvČesku.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš (40), který se v neděli účastnil schůzky s premiérem Andrejem Babišem (66).

Širší otevření škol je úkolem číslo jedna. Po nedělní večerní schůzce to společně konstatovali premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předsedové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan. Politici jednali s ohledem na koronavirovou epidemii také například o krizové legislativě, bonusu pro lidi v covidové karanténě nebo izolaci i o kompenzacích podnikatelům za uzavřené provozovny. Na téma prodloužení nouzového stavu nedošlo.

"Během schůzky jsme panu premiérovi předložili hned pět návrhů, jak zlepšit covidovou situaci. Jde o pandemický zákon, aby Česko nemuselo být neustále v nouzovém stavu. Prosazujeme postupný návrat žáků do škol, samozřejmě ve speciálním bezpečném režimu se zásadní rolí samotných vedení škol a situací v rodinách. Předjednali jsme vyšší nemocenskou pro pacienty s covid-19 včetně možného příplatku. Chceme antigenní testy ve firmách či kompenzace pro podnikatele s vazbou na tržby. A tlačíme na projednání návrhu na teritorialitu exekutorů, který by ulevil statisícům lidí v krizi," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Ivan Bartoš, co se konkrétně řešilo.

Předseda Pirátů trvá na tom, aby všechny záměry vláda projednala co nejdříve a byly předloženy Sněmovně. Dále požaduje, aby návrat žáků do škol byl prioritou stejně jako lepší motivace lidí k testování, hlášení kontaktů a setrvání v karanténě.

"Co se týká nouzového stavu, prodloužení jsme již čtyřikrát odmítli a dlouhodobě prosazujeme přijetí legislativy, která by ho nahradila. Proto 20. ledna šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek předložil ministerstvu vnitra podklady k pandemickému zákonu, jenž by zbytečně neomezoval práva i svobody lidí. Pro upřesnění ještě dodávám, že jsme včera s panem premiérem o prodloužení nouzového stavu vůbec nediskutovali. Naší prioritou je nyní projednání výše zmíněných opatření, která by pomohla občanům a firmám," dodal pro ŽivotvČesku.cz Ivan Bartoš.

Index protiepidemického systému (PES), který ukazuje vývoj epidemie koronaviru v Česku, zůstal k dnešku na 71 bodech. Po revizi dřívějších údajů je na této úrovni třetí den po sobě. Reprodukční číslo, které udává množství lidí nakažených od jednoho pozitivně testovaného, mírně kleslo na 1,04. Index se dál drží ve čtvrtém stupni rizika, opatření proti šíření epidemie v Česku ale odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni a změna se kvůli naplněnosti nemocnic nechystá.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.